Βιώσιμη ανάπτυξη: Από τη θεωρία στην πράξη στον Άγιο Δημήτριο

Της Ελένης Χατζηδημητρίου, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου και υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου στον Αγ.Δημήτριο με την παράταξη ΑλλάΖΟΥΜΕ την πόλη

Με την παράταξη ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ δε μένουμε στα λόγια. Έχουμε αλλάξει την καθημερινότητα του δημότη σε πολλές εκφάνσεις της. Στα 8,5 χρόνια της διοίκησης της πόλης από την παράταξη ΑλλάΖΟΥΜΕ την πόλη, εστιάσαμε στον δημότη και καταφέραμε να λύσουμε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας του. Μάλιστα, από το 2016 υλοποιούμε μια συγκεκριμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης η οποία στηρίζεται σε 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, βάσει των οποίων δεσμευόμαστε να λειτουργούμε κατά της διαφθοράς, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία και το περιβάλλον. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η δυναμική συμμετοχή των πολιτών του Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αγκάλιασαν τις πρωτοβουλίες μας και μάλιστα είχαν ενεργό ρόλο στον προσδιορισμό των θεμάτων που χρήζουν προτεραιότητας, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του GRI (Global Reporting Initiative). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαραχθούν οι πέντε πυλώνες της στρατηγικής μας για την βιώσιμη ανάπτυξη: Η διακυβέρνηση και η οικονομική βιωσιμότητα, το περιβάλλον, η κοινωνία, οι βιώσιμες υποδομές και οι εργαζόμενοι.

Με τις δράσεις μας, πετύχαμε να βάλουμε τον Άγιο Δημήτριο σε μια αναπτυξιακή πορεία, αξιοποιώντας κατάλληλα όλες τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ήταν διαθέσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήσαμε πολλές αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων που συνέβαλαν καθοριστικά στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αγορά κοινόχρηστου χώρου της πλατείας Αγ. Δημητρίου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και στη συνέχεια έργα διαμόρφωσης της πλατείας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις- εξυγιάνσεις στην οδό Κολοκοτρώνη, ανακατασκευάσθηκαν 28 παιδικές χαρές, επισκευάσθηκαν και αναβαθμίστηκαν σχολεία και νηπιαγωγεία και έγιναν πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών, όπως: πεζόδρομος στην οδό Μπουμπουλίνας, οδόστρωμα στην Πόντου, Παντελίδου, Ερεσσού και πεζοδρόμια στις οδούς Παπάγου, Θουκυδίδου, Λουκή Ακρίτα, Αγ, Κωνσταντίνου, Τριάντη, Πυργετού, Δελφών, Πεισιστράτου, Αγησιλάου, έργα εξωραϊσμού οδού Άρτης.

Όλες οι παρεμβάσεις μας διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις δημοτικές εγκαταστάσεις και τους κοινόχρηστους χώρους, τη συνεχή ανάπτυξη και επιμόρφωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη προς τους ασθενέστερους. Η μέριμνα για το περιβάλλον συντελείται μέσω της παρακολούθησης και της διαχείρισης των καταναλώσεων ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και οχήματα καθώς και ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προώθησης της ανακύκλωσης, αξιοποίησης των προγραμμάτων ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων, της συνεχούς συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων και της συμμετοχής σε δράσεις (Let’s Do it Greece, Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας κ.λπ.) κινητοποιώντας και ενημερώνοντας όλες τις ομάδες πολιτών.

Είναι προφανές λοιπόν ότι για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη στον Άγιο Δημήτριο είναι μονόδρομος.


Πηγή