Τσίπρας: Αν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί η ΕΕ θα λάβει μέτρα

Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν επιμείνει στις προκλήσεις, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε». 

«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για την στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας και είχα την ευκαιρία να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να περνά μέσα από περισσότερη κοινωνική συνοχή. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη και βεβαίως, μια Ευρώπη που θα είναι πιο ελκυστική προς τους πολίτες της, άρα με λιγότερη λιτότητα και μια Ευρώπη με περισσότερη ανάπτυξη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξηγησε πως «είχα την ευκαιρία να επισημάνω, ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο αν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει και την διεθνή της παρουσία, τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως, ο διεθνής γεωπολιτικός ρόλος της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν, πρώτα απ’ όλα, δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε πως «είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Η στάση της Τουρκίας θα επανεξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανέδειξε τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και «ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί».

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.


Πηγή