Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας – Αναβάλλεται η περιοδεία του στα Ιωάννινα

Στην Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του στην Ξάνθη. Αν και στο πρόγραμμά του υπήρχε περιοδεία και στα Ιωάννινα, οι πολιτικές εξελίξεις τον υποχρεώνουν να την αναβάλλει. 

Αιτία φυσικά είναι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόταση δυσπιστίας κατά του Παύλου Πολάκη. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης στις 18.00.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Πηγή