Μαρούσι, Αλλαγή Σελίδας: Με πάθος, με όραμα, με λύσεις

Γράφει ο Μάριος Μαραγκάκης

Σκέψεις από το παρελθόν

Θυμάμαι το Μαρούσι το 1980 πριν από το να αναλάβει δήμαρχος ο Παναγιώτης Τζανίκος. Εγώ ήμουν τότε τελειόφοιτος της ιατρικής και έκανα εφημερίες στο Παιδιατρικό. Είχε τότε ανακύψει το πρόβλημα με την «χαβούζα» στο Μαρούσι (βυτιοφόρα άδειαζαν στην αποχέτευση του Μεγάρου του ΟΤΕ απόβλητα). Καθημερινά γινόταν μία μικρότερη ή μεγαλύτερη μάχη με την αστυνομία και οι διαδηλωτές ερχόταν, συχνά τραυματισμένοι για βοήθεια και απόκρυψη στο παιδιατρικό. Το Μαρούσι ήταν ένα χωριό, 5 δρόμοι, πολλές ταβέρνες και συγκεκριμένες οικογένειες. Διαφορετικές από την Αθήνα, με δική τους κουλτούρα και κανόνες. Γενικός τίτλος: Δεξιοί, βασιλικοί, Παναθηναϊκοί.

Επέστρεψα το 1996 στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια στην Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική κλινική του Muenster. Με την δουλεία μου είχα τιμηθεί με την θέση του αναπληρωτή καθηγητή της παιδοχειρουργικής. Το μικρό παιδιατρικό είχε δώσει τη θέση του στο Ιατρικό Αθηνών όπου και επανεντάχτηκα σαν διευθυντής παιδοχειρουργός. Το χωριό είχε μετατραπεί σε μία πολύβουη μητρόπολη με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Τζανίκο. ΠΑΣΟΚ, βασιλικοί, Παναθηναϊκοί.

Με κίνητρο? Με οδηγό? Με πρόφαση? τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και με αρχή έναν υπερδραστήριο Δήμαρχο η πόλη γιγαντώθηκε. Κτίστηκαν τα «γυάλινα» κτήρια, Εταιρίες την επέλεξαν για έδρα τους και οι κάτοικοι είδαν την αξία της περιουσίας τους να εκτοξεύεται. Για πρώτη φορά ο δήμος έπαψε να είναι μόνο ο φορέας, που μαζεύει τα σκουπίδια και φωτίζει τους δρόμους και έγινε η αρχή που παρεμβαίνει καθοριστικά σε όλους τους τομείς της πόλης με δημοτικές επιχειρήσεις όπως για την παιδεία, την συγκοινωνία κ.α.. Τιμή για την πόλη αλλά και κατάρα.

Το τίμημα για αυτή την ανάπτυξη το πλήρωσε το περιβάλλον, που αφέθηκε στην τύχη του. Η Κηφισίας και η Αττική οδός άφησαν βαθιές τομές στο σώμα της πόλης διαιρώντας την σε  κομμάτια. Μεγάλες πράσινες εκτάσεις με αιωνόβιες ελιές εκχερσώθηκαν και έγιναν τα αμφιβόλου αισθητικής, Ολυμπιακά ακίνητα, που σε τίποτε δεν θυμίζουν την αρχαία Ελληνική κουλτούρα του « παν μέτρον άνθρωπος». Τις εμπορικές χρήσεις του μέτρου, αντικατέστησαν τα αμφιβόλου αισθητικής και ιδιαιτέρας όχλησης υποτοπικά μεγαθήρια.

Τα γεγονότα γύρω από την οργάνωση και τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων τα έχουμε οι περισσότεροι από εμάς ακόμη στην Μνήμη μας. Οι κάτοικοι ανησύχησαν για την περιβαλλοντική έκπτωση της πόλης, για την νεοπλουτίστικη εξαλλαγή της, που είναι ξένη για τα πιστεύω τους και  κυρίως ενοχλήθηκαν από την εγκατάσταση αυτού, που  επιτρέψετε μου να τα χαρακτηρίσω εδώ μονολεκτικά σαν: «ζητήματα καθεστωτικής αντίληψης στην διοίκηση της πόλης». Αυτά τα γεγονότα, στις εκλογές του 2006 τα περιγράψαμε λεπτομερώς όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτές.

Χθες

Το 2006 ο Γιώργος Πατούλης ήρθε, με πολλούς από εμάς δίπλα του και αν και σχετικά άγνωστος στο Μαρούσι, κατά την γνώμη των πολιτικών του αντιπάλων, επέτυχε να συνάψει με τους κατοίκους ένα νέο συμβόλαιο για την διοίκηση του δήμου. Με οδηγό και κριτήριο το μέτρο, την διαφάνεια στη διοίκηση, την αξιοκρατία, την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του δήμου, το ανθρώπινο πρόσωπο ανέταξε την πόλη σε μία τέτοια με συνέπεια, συνοχή, επικοινωνία, πολιτισμό, ανθρωπιά.

Δεν θα επεκταθώ γιατί το έργο του με λεπτομέρεια το έχει παρουσιάσει ο ίδιος.

Σήμερα, από την σταθερή βάση ενός επιτυχημένου δημάρχου αλλά και προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και προέδρου του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας αυτού των ιατρών της Αθήνας θέτει τον εαυτόν του στην κρίση των πολιτών της Αττικής διεκδικώντας την θέση του περιφερειάρχη. Δύσκολο το έργο ανάταξης από την διοίκηση Δούρου – Καραμέρου και Γιώργο όλοι οι φίλοι σου ήμαστε παρόντες αγωνιστικά και ξέρουμε σίγουρα ότι εσύ, ο αυριανός περιφερειάρχης θα έρθεις με την ψήφο των πολιτών και θα αφήσεις την θετική δράση σου στην περιφέρεια ενώνοντας και αγαλλιάζοντας όλους τους πολίτες όπως έκανες και στο Μαρούσι.

Προβολή στο Αύριο 

Ο δήμος βρίσκεται σε μια νέα καμπή. Οι υποψήφιοι δυστυχώς αγωνίζονται με δηλώσεις σε θέματα, τα οποία με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αφορούν το αύριο του Μαρουσιώτη. Επιτρέψετε μου να αναφέρω τα κυριότερα από αυτά περιληπτικά κάνοντας χρήση των δημοσιεύσεων τους:

  • Εγώ έχω την κομματική στήριξη για την διεκδίκηση του δήμου
  • Εγώ, ο ήδη εκλεγμένος είμαι ο μόνος που γνωρίζω, κρίνω και μπορώ να διοικήσω την πόλη
  • Εγώ έχω την αυθεντία των προτάσεων αφού εγώ, είμαι ο γνήσιος κληρονόμος των 10, ή πόσων δράσεων του Πατούλη
  • Καταγγέλλω τις υπόγειες διαδρομές με την σημερινή διοίκηση, που μου στέρησαν το χρίσμα
  • Εγώ, δεν έχω σχέση με τον Σύριζα δηλαδή η Δούρου έφταιγε
  • Και τελευταία οι ενδυματολογικές κριτικές σαν κριτήριο στιγματισμού
  • Ας προσθέσουμε ένα ερώτημα και εμείς: καλά, μετά από 12 χρόνια διοίκηση έχουν να προσθέσουν κάτι?

Ας αφήσουμε τα λογοπαίγνια. Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την πόλη?

Πάμε μπροστά, με όραμα με λύσεις, με κινητήρια δύναμη το πάθος μας για την πόλη. Ήμαστε πολίτες δεν θέλουμε να γίνουμε κατ’ επάγγελμα πολιτικοί. Γνωρίστε μας και θα δείτε ότι όλοι, ήμαστε παραγωγικοί, επιτυχημένοι, με διάκριση στο επάγγελμα μας από το οποίο και ζούμε.  Δεν ήμαστε κρατικοδίαιτοι και αυτό είναι το μετάλλιο μας. Ξέρουμε και μάθαμε να ακούμε και να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Αγωνιζόμαστε για την καλύτερη λύση του αφού αυτή ήταν και το μοναδικό και αλάθητο  κριτήριο για την επιβίωση στην προσωπική εργασία μας.

Ήμαστε δίπλα σας, σας ακούμε, ελάτε να σχεδιάσουμε το αύριο για τον πολίτη δηλαδή εμάς και εσάς. Έχουμε όραμα, που είναι η κινητήρια δύναμη, γνωρίζουμε  τα καθημερινά προβλήματα της πόλης, έχουμε να προτείνουμε  λύσεις.

Στο Μαρούσι χαράζει μία νέα εποχή. Όπως κάθε γέννα θα είναι επώδυνη. Θα φέρει όμως το αύριο το οποίο είναι στο χέρι σας να το γράψετε από την αρχή με λαμπερά χρώματα.

http://www.maragakismarios.gr, http://nikolarakos.com