Η ομιλία του Πάνου Καμμένου κατά την παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Κύριε Αντιπρόεδρε,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Βουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,

Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές,

Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την ιστορία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Είναι η έκτη εκλογική μάχη που ξεκινάμε και θα είναι η έκτη νίκη για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Θέλω πριν αρχίσω να εκφράσω, εκ μέρους όλων μας, τη συμπαράστασή μας στο γαλλικό λαό για την τεράστια καταστροφή που έγινε χθες στην Παναγία των Παρισίων.

Η παρουσία μας σήμερα εδώ και η επιλογή αυτού του ιστορικού χώρου δεν είναι τυχαία.

Εδώ, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε πριν από 40 χρόνια τη συνθήκη προσχώρησης της πατρίδας μας στην ΕΟΚ, στις 28 Μαΐου του 1979. Άνοιγε, έτσι, το σημαντικότερο ίσως κεφάλαιο της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας.

Συνδεόμασταν οργανικά και αποφασιστικά με την Ευρώπη, ως το 10ο μέλος. Η σύνδεσή μας με την ΕΟΚ ισχυροποιούσε το δημοκρατικό μας πολίτευμα και δημιουργούσε τις προοπτικές σύγκλισης της χώρας μας με τις ανεπτυγμένες οικονομίες των υπολοίπων χωρών της ΕΟΚ.

Επιλέξαμε να συναντηθούμε εδώ, για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί αυτή την πορεία προς τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 26ης Μαΐου, όπως τότε ξεκίνησε η Ελλάδα την ελπιδοφόρα πορεία της και να στείλουμε το μήνυμά μας σε όλους τους Έλληνες, ότι δεν φτάνει να θέλουμε την Ευρώπη, πρέπει και η Ευρώπη να είναι αυτή που θέλουμε.

Γιατί αυτή, φίλες και φίλοι, είναι η σημερινή πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Είναι η Ευρώπη των αριθμών, είναι η Ευρώπη των τραπεζών, είναι η Ευρώπη των δανειστών, είναι η Ευρώπη των εξωθεσμικών κέντρων, είναι η Ευρώπη των διευθυντηρίων και των ισχυρών, όπως την περιέγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο των Καννών, προειδοποιώντας τον ελληνικό λαό για το τι έρχεται.

Ιδιαίτερα εμείς, οι Έλληνες, το ζήσαμε και το πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, πολύ ακριβά. Δεν είμαστε όμως μόνο εμείς. Σε όλη την Ευρώπη, και στα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες στέκονται με επιφύλαξη, στέκονται με φόβο και αρνούνται να συμμετέχουν σε κάτι που δεν τους εμπνέει, αλλά αντιθέτως τους αποξενώνει και τους απειλεί.

Αυτή είναι και η βασική αιτία που η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνει στοιχεία αποσύνθεσης, αλλά και δημιουργεί κοινωνίες ευάλωτες στις ακραίες πολιτικές απόψεις.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με τη σημερινή Ευρώπη, με την Ευρώπη των δανειστών.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μια Ευρώπη που θα εξαφανίζει την εθνική μας ταυτότητα, θα διαγράφει τις παραδόσεις και τις αξίες μας και θα καταργεί την εθνική μας κυριαρχία. Δεν εκχωρούμε εθνική κυριαρχία σε κανέναν ποτέ.

Ο ευρωσκεπτικισμός που εκφράζουμε είναι μια θετική και δημιουργική στάση απέναντι στην Ευρώπη, που οδηγεί σε μία προοπτική όπου κυρίαρχα έθνη-κράτη, αλλά και λαοί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους θα θέλουν να βρίσκονται μαζί, να δημιουργούν μαζί, να συνεργάζονται ειρηνικά και να συναποφασίζουν δημοκρατικά για το κοινό τους μέλλον.

Αναζητούμε την Ευρώπη της μοναδικής και αναντικατάστατης αξίας του ανθρώπου, τον οποίο θα πρέπει να υπηρετούν όλες οι επιλογές και όλες οι πολιτικές που θα αποφασίζονται.

Η Ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρέπει να βασίζεται σε απογυμνωμένους αριθμούς, πρέπει να συνυπολογίζεται κάθε ιδιαιτερότητα του κράτους μέλους, γεωγραφική, παραγωγική, πολιτισμική, κοινωνικές δομές, δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Λεπτομέρειες που συνθέτουν την ταυτότητα κάθε έθνους και τις ανάγκες κάθε λαού.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πηγαίνουμε στην Ευρώπη πρώτα ως Έλληνες και ως Έλληνες θα συναντηθούμε με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς.

Πηγαίνουμε διεκδικώντας την κατοχύρωση των εθνικών μας δικαίων, την ισότιμη παρουσία μας και τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την ευημερία του λαού μας.

Το αποδείξαμε χειροπιαστά ότι μπορούμε. Είναι ορατά τα αποτελέσματα και από τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση εθνικής ανάγκης 2015-2018.

Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι σε αυτόν τον τόπο συμφωνούν με αυτά που σας είπα και με αυτά που λέμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Θα ρωτήσουν, όμως, γιατί να ψηφίσουμε εσάς.

Το πρώτο που τους λέμε είναι ότι είμαστε στην ουσία η μόνη πολιτική δύναμη στον τόπο που υπερασπίζεται την παρουσία της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που μπορεί να προσφέρει αυτά που δίκαια θέλουμε.

Αλλά και περισσότερο από αυτό τους απαντώ, ότι ήμασταν εμείς που επανακαθορίσαμε την εξωτερική πολιτική και τον προσανατολισμό της χώρας, συνδέοντας την με χώρες ισχυρές και πρωταγωνίστριες στις διεθνείς εξελίξεις.

Ήμασταν εμείς που εξασφαλίσαμε τη σταθερότητα στη Μεσόγειο εν μέσω ισχυρών κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Συγκρούσεων που έχουν δημιουργήσει μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση, οδηγώντας σε απόγνωση και φυγή τους λαούς της.

Οι οικονομικές, ενεργειακές και αμυντικές συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Λίβανο, την Ιορδανία όπως και η κατοχύρωση της πατρίδας μας ως πολύτιμου και σταθερού συνεργάτη στην Νοτιανατολική Μεσόγειο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του ΝΑΤΟ, διαμόρφωσαν ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας και ισχυρής παρουσίας της χώρας μας με πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα. Αυτή ήταν έργο και πρόταση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ από την ιδρυτική μας διακήρυξη.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια συναντήσαμε δύο προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, τον πρόεδρο της Ρωσίας και όλους τους ξένους ηγέτες. Παράλληλα, με το επιτελείο που οργανώσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φτιάξαμε συμμαχίες στη Μεσόγειο, χτίζοντας μία Μεσόγειο της συνεργασίας και της ασφάλειας.

Το ίδιο κάναμε και στη Βαλκανική με την εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τη Ρωσία.

Με την ίδια στρατηγική υλοποιήσαμε στην πράξη το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο και συνδέσαμε τη χώρα με τις συγκλονιστικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

Οι Ευρωβουλευτές των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν θα μάχονται μόνο για τα δίκαια της Ελλάδας.

Θα μάχονται για την απελευθέρωση της Κύπρου, για τη λήξη της κατοχής στην Κύπρο. Εμείς δεν ξεχνάμε. Θα δώσουν τη μάχη για τον Ποντιακό Ελληνισμό και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Θα συμπαρασταθούμε στον αρμενικό λαό και στην αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων.

Και θα είμαστε δίπλα στον κουρδικό λαό για τη δημιουργία, επιτέλους, του κουρδικού κράτους.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι Έλληνες ανήκουμε και στην καθ’ ημάς Ανατολή.

Η αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, αυτών μάλιστα που έκρυβαν από τον ελληνικό λαό και κατηγορούσαν εμάς ως λαϊκιστές, είναι σήμερα μια πραγματικότητα χάρη στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Εμείς προσεγγίσαμε sτις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την Exxon Mobil, στη Γαλλία την Total, στην Ιταλία την Eni και ήρθαν πλέον και υπέγραψαν την απάντληση φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, στον Πατραϊκό κόλπο, στο Ιόνιο και πολύ σύντομα στο Αιγαίο.

Με την παρουσία μας στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λειτουργήσαμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Προφυλάξαμε την Πατρίδα και το λαό μας με όρους ανθρωπισμού. Δεν επιτρέψαμε να περάσουν τα σχέδια του Σόιμπλε και της Μέρκελ, να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη ανθρώπων, όπως ήθελαν τον Ιούλιο του 2015.

Ήμασταν εμείς που απαιτήσαμε και εξασφαλίσαμε την συνεχή παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν ήταν η συμφωνία που υπέγραψαν με την Ευρώπη εκείνη που απέτρεψε τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης. Ήταν η παρουσία της δύναμης SNMG2 που υπογράψαμε ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το ΝΑΤΟ, που η Τουρκία σε κάθε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ προσπαθεί να καταργήσει.

 Ήμασταν εμείς που κρατήσαμε υψηλό το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω κρίσης και αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις με σύνεση και ψυχραιμία, χωρίς όμως να αφήσουμε κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί το κύρος μας, η δύναμή μας και η εθνική μας κυριαρχία.

Γύρισαν πίσω οι δύο κρατούμενοι Έλληνες στρατιωτικοί με δική μας παρέμβαση. Δεν αμφισβητήθηκε ούτε χιλιοστό της ελληνικής γης. Είπαμε όταν χρειάστηκε το «μολών λαβέ» και ήμασταν παρόντες σε κάθε βραχονησίδα, σε κάθε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σε κάθε αεροδρόμιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, στα φυλάκια και στις μονάδες. Ανοίξαμε ξανά τα φυλάκια στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη.

Στηρίξαμε την χώρα, οδηγώντας την εκτός μνημονίων, ισχυροποιώντας την κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, κατορθώνοντας έτσι να μειώσουμε τις παράλογες και απάνθρωπες απαιτήσεις τους.

Χάρη στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ υπήρξε πολιτική σταθερότητα μέχρι πριν από λίγους μήνες. Χάρη σε εμάς, η Ελλάδα δεν κύλισε σε μια αποσταθεροποίηση, η οποία θα οδηγούσε στη συνέχεια της κρίσης.

Δεν υπολογίσαμε το πολιτικό κόστος μπροστά στο συμφέρον της χώρας. Εξασφαλίσαμε την έξοδό μας από τα μνημόνια, τη σταθερότητα και ειρήνη στη Μεσόγειο.

Καταφέραμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προφυλάξαμε τις συντάξεις να μη μειωθούν, καταφέραμε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Όλα αυτά ήταν προϊόντα της οικονομικής πολιτικής που εμείς, ως εταίρος της κυβέρνησης, απαιτήσαμε και πετύχαμε

Είχαμε στόχο στη συνέχεια να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οικογένειες, διορθώνοντας τις φορολογικές στρεβλώσεις και θεσπίζοντας ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και ένα ανταποδοτικό κράτος.

Είχαμε σκοπό να επιδιώξουμε να γίνουν δομικές αλλαγές στην παιδεία, να ανοίξουμε τις πόρτες μας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με όρους που θα ενίσχυαν την έρευνα και την καινοτομία και θα έδιναν την ευκαιρία σε αριστούχους φοιτητές, οικονομικά αδύναμους, να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Αποδείξαμε, με αυτά τα σύντομα που σας ανέφερα, ότι υλοποιούμε ό,τι εξαγγέλλουμε, πιστεύουμε ό,τι λέμε και ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν πιέζονται, δεν εκβιάζονται, δεν υποχωρούν.

Στο ερώτημα, λοιπόν, γιατί τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτή είναι η απάντηση. Γιατί είμαστε πιστοί στην Ελλάδα και μπορούμε να την υπερασπιστούμε.

Το αποδείξαμε αυτό εξάλλου και όταν ήρθε η ώρα να παραιτηθούμε από την Κυβέρνηση για το όνομα της Μακεδονίας. Όλοι οι άλλοι αγωνίζονται δήθεν για τη Μακεδονία και παραδίδουν τον όρο Βόρεια Μακεδονία χωρίς καμία συνδιαλλαγή. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπόσχεται ότι θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς καταγγέλλουμε τον εθνικό ολετήρα, ο οποίος παραβίασε τη συμφωνία συνεργασίας της κυβέρνησης, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, που θα αποδείξουμε πολύ σύντομα με ποια ανταλλάγματα υπέγραψε αυτή την προδοτική συμφωνία για τη χώρα μας.

Και δηλώνουμε, είτε από την Ευρωβουλή είτε από τη Βουλή, δεν θα δεχθούμε ποτέ και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χρησιμοποιείται ο όρος «Μακεδονία» για οποιονδήποτε πέραν της ελληνικής και μοναδικής Μακεδονίας.

Είμαστε πιστοί στις αρχές μας και αν κάποιοι λένε γιατί δεν φύγαμε το καλοκαίρι πριν γίνουν όλα αυτά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τους απαντάμε: διότι είχαμε υποχρέωση να δώσουμε τον αγώνα για να την ανατρέψουμε. Και μην ξεχνάτε τι διαδικασίες πέρασαν. Είχαμε την υποχρέωση να την παρατείνουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε για να φτάσουμε στη μη υπογραφή της και παράλληλα να βγούμε από τα μνημόνια, να μπορέσουμε να δώσουμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Εξάλλου, δεν είχαμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την κυβέρνηση τον Ιούλιο όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και σε μνήμη της ιστορικότητας του χώρου θα σας υπενθυμίσω τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την υπογραφή ένταξης μας στην ΕΟΚ. Είπε τότε σε αυτήν εδώ την αίθουσα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την Ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την Εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι».

Σε αυτό το σημείο, φίλες και φίλοι, θέλω να πω σε όλο τον ελληνικό λαό ότι πλέον οι δυνάμεις που συγκρούονται δεν είναι μόνο η Αριστερά με τη Δεξιά. Εξάλλου είδαμε εδώ ότι μάθαμε την Αριστερά να γράφει με το δεξί. Και η Δεξιά, έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα, μάλλον αντιπροσωπεύει αρχές της Αριστεράς, μέσω του νεοφιλελευθερισμού.

Ο μεγάλος εχθρός είναι η παγκοσμιοποίηση, ο μεγάλος εχθρός είναι η κατάργηση των εθνών – κρατών, ο μεγάλος εχθρός είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν το ίδρυμα Κλίντον, οι οργανώσεις του Σόρος, που όργανά τους έχουν τους σημερινούς Ευρωπαίους ηγέτες και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουν να υποσταλούν οι Σημαίες, θέλουν να καταστραφούν οι θρησκείες, θέλουν να μην υπάρχουν αξίες, θέλουν πλήρη ισοπέδωση. Δεν θέλουν τα έθνη – κράτη, θέλουν μέσω της τραπεζικής ενοποίησης να οδηγήσουν στην εθνική υποταγή.

Θα βρουν απέναντί τους εμάς.

Και είμαστε πολλοί.

Είμαστε Ανεξάρτητοι.

Είμαστε Έλληνες.

Κλείνω λοιπόν τη σημερινή εναρκτήρια ομιλία μου, πριν παρουσιάσουμε αυτό το εξαιρετικό ψηφοδέλτιο, και θέλω να συγχαρώ την επιτροπή εκλογικού αγώνα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , λέγοντας μία φράση που δεν είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά το είπε ο Τσόρτσιλ «και όλοι είμαστε Έλληνες» επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Σέλλεϋ.

Καλή δύναμη στους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, καλή επιτυχία και καλό αγώνα για τις Ευρωεκλογές».