Περιφερειακές εκλογές 2019 -Δημοσκόπηση: Ποιος προηγείται στη Θεσσαλονίκη

Περιφερειακές εκλογές 2019: Δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll  για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, καταγράφει ιδιαίτερα θετικές απόψεις τόσο για το έργο του όσο -ακόµα περισσότερο- και για το πρόσωπό του.

Το 53,5% των πολιτών εκφράζεται θετικά για το έργο του κ. Τζιτζικώστα, έναντι 30,9% που εκφράζεται αρνητικά, ενώ το 72,9% έχει θετική γνώµη και µόλις το 18,3% αρνητική γνώµη για το πρόσωπό του.

Ο κ. Τζιτζικώστας καταγράφει 90,1% θετικές γνώµες στους ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε µόλις 5,8% αρνητικές, ενώ έχει και ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, µε 56,6% θετικές γνώµες, έναντι µόλις 30,3%.

Από την άλλη πλευρά, οι δύο βασικοί αντίπαλοί του, ο Χρήστος Γιαννούλης, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο υποψήφιος του ΚΙΝ.ΑΛ. Χρήστος Παπαστεργίου, αντιµετωπίζουν ακόµη σοβαρό πρόβληµα αναγνωρισιµότητας, καθώς οι 6 στους 10 (62,7%) δεν γνωρίζουν τον κ. Γιαννούλη και οι 8 στους 10 (80,4%) τον κ. Παπαστεργίου.

Με αυτά τα δεδοµένα και καθώς το 55,3% των πολιτών δηλώνουν ότι «σίγουρα» και «µάλλον» επιθυµούν την επανεκλογή του κ. Τζιτζικώστα, έναντι 25,4% που «σίγουρα» και «µάλλον» δηλώνουν την προτίµησή τους στην εκλογή κάποιου άλλου, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 61,6% δηλώνει ότι «σίγουρα» και «µάλλον» θα ψηφίσει τον κ. Τζιτζικώστα, έναντι µόλις 25,9% που «σίγουρα» και «µάλλον» δεν θα τον ψηφίσουν.

Αντίστοιχα, το 15,4% δηλώνει ότι «σίγουρα» και «µάλλον» θα ψηφίσει τον κ. Γιαννούλη, έναντι 48,5% που «σίγουρα» και «µάλλον» δεν θα τον ψηφίσει, ενώ το 8,5% θα µπορούσε να ψηφίσει τον κ. Παπαστεργίου. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο νυν περιφερειάρχης λαµβάνει το 46,1%, έναντι 12,4% του κ. Γιαννούλη και 6,4% του κ. Παπαστεργίου.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ο κ. Αβραµόπουλος που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, η κ. Χαραλαµπίδου της ΛΑΕ και ο κ. Χρυσοµάλλης της Χρυσής Αυγής, διεκδικούν την τέταρτη θέση, µε ποσοστά στα επίπεδα του 3%.

Οι λοιποί υποψήφιοι και η αόριστη απάντηση «άλλος» αθροίζουν 2,7%, ενώ 2 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι (19,9%).Με την αναγωγή των απαντήσεων «λευκό», «άκυρο» και «αποχή», η πρόθεση ψήφου στον κ. Τζιτζικώστα φτάνει το 47,9%.

Ο κ. Τζιτζικώστας επιλέγεται από το 85,7% των ψηφοφόρων της Ν.∆. (2015), αλλά ταυτόχρονα έχει και σηµαντική διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τoν προτιµούν σε ποσοστό 25,2%, έναντι 28,4% που επιλέγουν τον κ. Γιαννούλη.

*Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΣΚΙΝΑ – Καθηγητή στο Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019


Πηγή