Εκλογές 2019: Τι πρέπει να γίνει στην Αθήνα

Η Αθήνα είναι μια παραμελημένη πόλη. Ακούγεται παράξενο. Ακούγεται υπερβολικό. Είναι, όμως, η σκληρή πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, είναι η πόλη που διαθέτει τις πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές. Και ως τέτοια οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Ως ατμομηχανή, που έχει τη δυνατότητα να παρακινήσει κάθε έτερο οικονομικό γρανάζι. Επιβάλλεται, όμως, να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα. Βήματα που συμπτύσσονται στο τρίπτυχο: ασφάλεια – τουρισμός – δουλειές.

38 συνοικίες και 129 γειτονιές. Μία πόλη 470.000 δημοτών, αλλά μερικών εκατομμυρίων καθημερινών επισκεπτών. Για δουλειά, για αγορές, για διασκέδαση, για τουρισμό. Η Αθήνα ζει και αναπνέει στους ρυθμούς των ανθρώπων της, που δεν είναι μόνο οι κάτοικοί της. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα απαιτεί και μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Ασφάλεια: Τα τελευταία χρόνια, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών της πρωτεύουσας διογκώθηκε. Τα άβατα ισχυροποιήθηκαν, τα επεισόδια της Τοσίτσα μονιμοποιήθηκαν στην ατζέντα της Παρασκευής. Η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να είναι άμεση, σοβαρή και αμείλικτη. Τα Εξάρχεια πρέπει επιτέλους να γίνουν προσπελάσιμα, κυρίως για τους κατοίκους τους. Ακόμα και απλά βήματα, όπως είναι ο φωτισμός κάθε απόμερης γωνιάς της πόλης, μπορεί να βοηθήσει. Η αστυνομία πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της, χωρίς «άνωθεν» παρεμβολές και συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση».

Τουρισμός: Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη ζωή και ιστορία. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε το ιδιαίτερο αυτό πολιτιστικό της προϊόν, που ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, καταφέρνει κάθε χρόνο να προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες. Επιβάλλεται, όμως, όχι μονάχα να το υποστηρίξουμε αυτό, επιβάλλεται να το ενισχύσουμε. Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, το κέντρο της πόλης μας, πρέπει να έχει δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας, πεζοδρομημένους, φωτεινούς, με απόλυτη προτεραιότητα στον πεζό. Ακούγεται απλό; Είναι. Και μπορεί να γίνει.

Δουλειές: Υπάρχει ένα τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, που κάθε δήμος οφείλει να προτεραιοποιήσει για τα έσοδά του. Η Αθήνα μπορεί μέσω της χρήσης αυτού του «κουμπαρά» να γίνει πόλος επενδυτικής έλξης. Δεν χρειάζεται η ναυαρχίδα του επενδυτικού μας παρόντος να είναι το airbnb και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υπάρχουν δεκάδες επενδυτικές ευκαιρίες που απαιτούν την ομόρροπη ανάπτυξη των έτερων δύο προαναφερθέντων πτυχών, προκειμένου να ανθίσει η πόλη μας, να δώσει δουλειά και έμπνευση στους ανθρώπους της και να γίνει το παγκόσμιο πρότυπο επενδυτικής και τουριστικής πρωτεύουσας.

Ζούμε την εποχή των αγκυλώσεων και των ιδεοληπτικών προσκολλήσεων. Ο μπαχαλάκιας των Εξαρχείων είναι «επαναστατημένος νέος» και όχι εγκληματικό στοιχείο. Ο Ρουβίκωνας χρησιμοποιεί τα περιπολικά ως ταξί και μπουκάρει όπου γουστάρει. Η μικροεγκληματικότητα αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Η επιχειρηματικότητα συνολικά αντιμετωπίζεται σχεδόν ως αδίκημα και η περιουσία ως στοιχείο προς δήμευση. Ο τουρισμός παραμένει αναξιοποίητος, επαφιέμενος στις ατομικές προσπάθειες του εκάστοτε επιχειρηματία. Οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους ανατίθενται στην ακάματη αρωγή της εκκλησίας και των συνανθρώπων μας.

Ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρούς δήμους και κυρίως από ισχυρή Αθήνα. Έχει ανάγκη από μία πρωτεύουσα – παράδειγμα προς μίμηση, που θα αποτελεί το ισχυρό χαρτί της κάθε κυβέρνησης όταν κάνει άνοιγμα όποιου είδους προς τον κόσμο. Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση, έχει προσθέσει άλλον έναν τομέα στο παλμαρέ των αποτυχιών της. Είναι δεδομένο πως ειδικά η εξέλιξη του Δήμου της Αθήνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύνολη κυβερνητική πολιτική.
Είναι ευτυχές που η επόμενη διοίκηση του δήμου θα συμπέσει με μία κυβέρνηση με την ίδια φιλοσοφία και την ίδια αίσθηση αναγκαιότητας για αλλαγές, εξέλιξη και πρόοδο. Καλή μας ψήφο, λοιπόν.

Πηγή