Τσίπρας: Να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια – Ζάεφ: Να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο

Την πεποίθηση πως Ελλάδα και Σκόπια «γράφουν συνεχώς ιστορία» εξέφρασε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ.

Όπως είπε, στόχος των δύο πλευρών είναι η καταπολέμηση του εθνικισμού και χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορικό ορόσημο.

«Προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα πως Ελλάδα και Σκόπια απέδειξαν στην Ευρώπη πως με θαρραλέες αποφάσεις «όλα μπορεί να είναι πιθανά».

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως.

«Η σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μας οδήγησε στη σημερινή συνάντηση», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

Τσίπρας: Προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια

«Σήμερα εδώ προσπαθούμε να γράψουμε ένα νέο αφήγημα για τα Βαλκάνια, για την ιστορία. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και συνανάπτυξης».

Τα παραπάνω δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τόνισε, η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο επιτυχία για την Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά και για τα Βαλκάνια.

«Έχουμε χάσει πολύ καιρό και πρέπει να τρέξουμε μπροστά με γρήγορο βήμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως πριν από λίγο οι δύο πρωθυπουργοί συνεδρίασαν μαζί με τους υπουργούς τους στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Σκοπίων.

«Μια συνεδρίαση που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδύνατο να συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Θερμή υποδοχή από Ζάεφ

Νωρίτερα, θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό επεφύλαξε στο κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στους φωτογράφους, ενώ κάποια στιγμή σήκωσε και το δεξί του χέρι και έκανε το σήμα της νίκης.

Αποκορύφωμα του θερμού κλίματος ανάμεσα σε Τσίπρα – Ζάεφ ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων να βγάλει selfies (!) με τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος ανταποκρίθηκε με χαμόγελο στην πρόσκλησή του αυτή.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια.

Ακολούθως, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτηρίου.

Πηγή