Τσίπρας στο MIA: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα «χαρτιά» του για τις συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις συνεργασίες των δύο χωρών.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που φέρει μίλησε στο πρακτορείο MIA ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μια ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει τα «χαρτιά» του για τις συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ και τις συνεργασίες των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει, η Συμφωνία ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν πως είναι δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς η μια πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Υπογραμμίζει παράλληλα πως υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μέρος των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

«Ευθύνη μου και του Ζόραν Ζάεφ είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ιστορικής σημασίας την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια.

«Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά.

Ανέφερε δε, πως Ελλάδα και Σκόπια οφείλουν να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα να στηρίξει τα βήματά τους και την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα δημοσιευτεί από το πρακτορείο αύριο.

Πηγή