Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει: Τα μηνύματα από την παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2027»

Ολόκληρη η διαδικασία των αλλαγών που προωθεί στην εικόνα και στη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το εκλογικό στραπάτσο της 21ης Μαΐου, ξεδιπλώθηκε, χθες, στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους».

Οι αριθμοί δεν ψεύδονται -σχεδόν- ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταποντίστηκε» στις πρόσφατες εκλογές, παρά τα σοβαρά λάθη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και το βασικό συμπέρασμα, συνολικά, ήταν ότι «δεν άρεσε» στους πολίτες αυτό που πρόβαλε. Από τη στρατηγική της απλής αναλογικής, μέχρι και τα «αδιάβαστα» στελέχη του στις δημόσιες εμφανίσεις τους, ως και την επιλογή της «μαύρης διαφήμισης» εναντίον της απερχόμενης κυβέρνησης και την απουσία από του προγράμματος -που κατά γενική ομολογία κινούνταν σε ήπιες σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, μακριά από ακρότητες- από τον δημόσιο λόγο.

Είναι, επίσης, αλήθεια ότι ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός -όπως η Κουμουνδούρου ονομάζει τη μιντιακό υπεροπλία της Νέας Δημοκρατίας- διαστρέβλωσε σε πολλές περιπτώσεις τις θέσεις και τα λεγόμενα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι έπαιξε ρόλο, δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε από τον πολύ κακό εαυτό του και από την αδυναμία του να πιάσει τον παλμό της κοινωνίας που μετά από 14 χρόνια κρίσεων, αναζητούσε σταθερότητα και τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας.

Όλα αυτά, η Κουμουνδούρου τα αντιλήφθηκε αργά. Και επιχειρεί να τα αλλάξει μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κάλπες. Το πρώτο βήμα, έγινε με τη συγκρότηση της νέας Εκλογικής Επιτροπής. Νέα πρόσωπα, με τεχνοκρατική επάρκεια και επιτυχίες κατά τις κυβερνητικές τους θητείες, βγαίνουν στο προσκήνιο, αντικαθιστώντας πρόσωπα που ταυτίστηκαν με την κομματική σταθερότητα και το «θόλωμα» του προεκλογικού μηνύματος.

Τέτοια πρόσωπα, στάθηκαν, χθες, στο Χαλάνδρι, δίπλα από τον Αλέξη Τσίπρα. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης -παρότι δεν τοποθετείται δημόσια λόγω της επαγγελματικής του σχέσης με την τράπεζα της Ελλάδας- αποτελούν το «νέο πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ. Που γνωρίζει τα ζητήματα επιστημονικά, τα διαχειρίζεται πολιτικά και αποφεύγει την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο, αντιτάσσοντας προτάσεις συγκεκριμένες.

Έτσι, ακολουθεί και η δεύτερη αλλαγή στην παρουσία της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε μεν σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύγοντας τους αφορισμούς, με σαφή ιδεολογική και πολιτική χροιά, εστιάζοντας στα δύο διαφορετικά σχέδια που παρουσιάζουν για το αύριο της χώρας τα δύο κόμματα. Και προφανώς, εστίασε στις δικές του προγραμματικές θέσεις – ακόμα ένα δείγμα του πως θα αντιπαρατεθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ούτε μια φορά.

Μια ακόμα διαφοροποίηση στην τακτική Τσίπρα, ήταν η επιλογή του να υπερασπιστεί τη διακυβέρνηση του, χωρίς την υποσημείωση του «εξαναγκασμού» από την τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε, με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Δεν έπεσε από τον ουρανό στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτή η επιλεκτική «αμνησία» στην οποία επένδυσε την περασμένη τετραετία, δεν βοήθησε το κόμμα να δει σε βάθος με ποιες κοινωνικές ομάδες έχασε την επαφή του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η τακτική αυτή θα συνεχιστεί στον δρόμο προς τις κάλπες, με την ελπίδα ότι θα αποδώσει καλύτερα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και που θα βοηθήσει στο να προσχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε μια βαθιά και ειλικρινή αυτοκριτική.


Πηγή