Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει στις επιθέσεις της ΝΔ για τη φορολογία – Η αλήθεια για τους φόρους

ΣΥΡΙΖΑ: Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως εδώ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές «αφαιμάξεις» των τελευταίων ετών.

Να δείξει στους πολίτες ότι τα όσα ειπώθηκαν για το φορολογικό του σχέδιο πριν από τις εκλογές της 25ης Μαΐου αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, βάζει κάτω τα νούμερα για να αποδείξει στους έλληνες εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη ότι η δική του πρόταση είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες και όχι οι πράξεις της Πειραιώς, ως κυβέρνηση.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως εδώ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχει συντελεστεί μια από τις μεγαλύτερες φορολογικές «αφαιμάξεις» των τελευταίων ετών. Μπορεί αυτό να μην φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς έγινε μέσα από τους έμμεσους φόρους, που είναι και οι πιο άδικοι φόροι, αφού πλήττουν ανισοβαρώς κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Όταν το καλάθι του νοικοκυριού η τιμή της βενζίνης με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές, υπενθυμίζουν με νόημα.

Η αλήθεια των αριθμών

Για να μην μιλούν αόριστα, επιστρατεύουν τα επίσημα στοιχεία. Μόνο για το 2022, το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισ. παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτό συνέβη γιατί οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ο έμμεσος φόρος παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίστοιχα, μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

Για πρώτη φορά, όλο αυτό το διάστημα, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου, γεγονός που μειώνονει δραματικά το εισόδημα νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Αυτά τα υπερέσοδα του Δημοσίου, η Κουμουνδούρου το έχει ονομάσει «κρατική αισχροκέρδεια», δηλαδή επ’ ευκαιρία της πληθωριστικής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επέστρεφε στις εταιρείες ενέργειας, διύλισης και εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσα από τα διάφορα επιδόματα τύπου pass, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται ένας αυτοτροφοδοτούμενος φαύλος κύκλος διατήρησης της αισχροκέρδειας και των υψηλών τιμών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει συντελεστεί με «όχημα» τους έμμεσους φόρους, αναφέρουν, υπενθυμίζοντας πως η ίδια η Κομισιόν στην Έκθεση Μακροοικονομικών Ανισορροπιών αναγνωρίζει πως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα πυροδοτείται από τα υψηλά κέρδη.

Με δεδομένο ότι οι τιμές πανευρωπαϊκά – αλλά όχι στην Ελλάδα – αποκλιμακώνονται, η Κομισιόν ζητά μέχρι το τέλος του 2023 τον τερματισμό των επιδομάτων (έκτακτων μέτρων στήριξης). Επομένως, το ερώτημα που ανοιχτά θέτουν, είναι το τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης μετεκλογικά και πώς ακριβώς θα αντέξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι τιμές στην Ελλάδα αντί να πέσουν συνεχίζουν να ανεβαίνουν, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό.

Απέναντι σε αυτό το αδιέξοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων (όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και παράλληλων εντατικών ελέγχων στην αγορά, ώστε να σπάσει η αλυσίδα τροφοδότησης της αισχροκέρδειας.

– Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο κατώτατο συντελεστή 6%, με δημοσιονομικό κόστος 1,3 δις

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δις

– Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με δημοσιονομικό κόστος 160 εκατ. ευρώ.

Πέρα από αυτά και σε αντίθεση με την προπαγάνδα του κυβερνητικού συστήματος -το οποίο έχει αναλάβει να διαστρεβλώσει τις θέσεις του- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του μία σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες στα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη:

– Αύξηση του αφορολογήτου για όλους (εκτός από μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) στις 10.000 ευρώ, με δημοσιονομικό κόστος 383 εκατ. ευρώ

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φόρου που πλήττει οριζόντια επιχειρηματίες και επαγγελματίες, με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ.

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατίας -που από όλα αυτά η θέλει να προτάξει τη φορολογία των υπερκερδών εταιριών ενέργειας και διύλισης, κάτι που έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα, τα οποία μόνο για το 2022 ήταν 6 δισ. ευρώ- από τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι το σχέδιο τους έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να επιστρέψουν αυτά τα χρήμτα στο Δημόσιο και να γίνουν κοινωνική πολιτική. Να γίνει δηλαδή μία αντίστροφη αναδιανομή από αυτήν που έκανε 4 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή