Γιώργος Πατούλης: Στην Αίγινα ο περιφερειάρχης – Ενημερώθηκε για την πορεία των έργων

Επίσκεψη του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στην Αίγινα και ενημέρωση για την πορεία των χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια έργων

Επίσκεψη στον δήμο Αίγινας και ενημέρωση για την πορεία των χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια και το ΠΕΠ Αττικής, έργα, ύψους 43,8 εκ. ευρώ, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ενώ στη συνάντηση του με το δήμαρχο Γιαννη Ζορμπά, φορείς και κατοίκους ενημερώθηκε για τις τοπικές ανάγκες.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο περιφερειάρχης επόπτευσε σημαντικά έργα, όπως τα λιμάνια της Αγ. Μαρίνας και της Πέρδικας, τις εγκαταστάσεις του υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του νησιού, τα έργα ανακαίνισης του κτηρίου της Εκκλησιαστικής Λεούσιου Στέγης κ.ά.. Ενημερώθηκε για την πορεία κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων και τη διαδικασία ωρίμανσης και ένταξης νέων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας. Η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ του νησιού, όπου και συναντήθηκε με πολίτες, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και τοπικών συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τον κ. Πατούλη, εκτός από το δήμαρχο Γ. Ζορμπά συνόδευε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Στ. Βοϊδονικόλας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑνΑ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Σπυρίδων, η αντιδήμαρχος Αίγινας Μ. Κουκούλη ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου έγινε Στ. Θεριανός, ο πρώην δήμαρχος Δ. Μούρτζης και άλλοι.

Στο δημαρχείο, στη συνάντηση με τα υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στην αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του δήμου, επισήμανε ότι «παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από την πανδημία δεν χάθηκε ούτε μία μέρα και επιτεύχθηκε υλοποίηση έργων και υποδομών που υπολείπονταν για δεκαετίες». Με ιδιαίτερη έμφαση μίλησε για τα εμβληματικά έργα με την κορυφαία θέση να κατέχει ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης της Αίγινας και ο λιμένας της Αγίας Μαρίνας η διοικητική παραλαβή του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Ο αγωγός της Αίγινας προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, αποτελεί ένα έργο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες δολιοφθοράς, η Αίγινα, μέσω της Σαλαμίνας συνδέεται πλέον με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ», τόνισε ο περιφερειάρχης επισημαίνοντας: «Η συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της Αίγινας σε τουριστικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο επισφραγίζεται και με έργα όπως το Λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, αλλά και τα έργα στους λιμένες της Σουβάλας και της Πέρδικας. Τα έργα αυτά ενισχύουν την εξωστρέφεια του νησιού και διευκολύνουν πολίτες και τουρίστες. Με συστηματική δουλειά και με ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020, 500.000 ευρώ), η Περιφέρεια συνέβαλε στην αγορά ενός περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό. Το μοναδικό αυτό σκάφος διατέθηκε στο λιμενικό σώμα και συμβάλει πλέον στην άμεση και ασφαλή διακομιδή ασθενών, από την Αίγινα και συνολικά από τα νησιά του Αργοσαρωνικού».

Ο κ. Πατούλης, αφού ανέφερε ότι η Περιφέρεια συμβάλλει στην προετοιμασία και ωρίμανση μελετών για νέα έργα, έκανε εκτενή αναφορά στα έργα οδοποιίας που πραγματοποιούνται με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, καθώς και στη συμβολή του, προκειμένου να υπάρξει ειδική πρόβλεψη μέσω του προγράμματος Α. Τρίτση (2,3 εκ. ευρώ) του υπουργείου Εσωτερικών για ασφαλτοστρώσεις. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα συμβάλει και στο μέλλον όπου χρειαστεί, στον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου με ποσό 1,2 εκ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε υποδομές που αφορούν στην ασφάλεια, το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την υγεία των πολιτών και τη σχολική στέγη. Συμπλήρωσε ότι η στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και της τρίτης ηλικίας, είναι στις προτεραιότητές του. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, ανέφερε τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησιαστικής Λεούσιου Στέγης, μέσω της οποίας καλύπτονται ανάγκες φροντίδας ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Ο δήμαρχος Γ. Ζορμπάς, αναφερόμενος στην καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη, επισήμαινε ότι έγιναν στο νησί σημαντικά έργα και υποδομές με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, που δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια.

Ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Πειραιά και Νήσων, Ευστρ. Παγωτέλης, ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία χρηματοδότησης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη». (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την υλοποίηση του έργου αποχέτευσης της Αίγινας.

Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις στη κεντρική δεξαμενή όπου συγκεντρώνεται το νερό της ΕΥΔΑΠ και διανέμεται σε όλο το νησί, του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, ο οποίος από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 έχει τεθεί σε λειτουργία. Ο αγωγός 14,4 χιλιομέτρων είναι σε βάθη μέχρι και 95 μέτρων και εξασφαλίζει ημερήσια παροχή νερού 21.500 κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020). Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του αγωγού και τόνισε: «Ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο, η υδροδότηση της Αίγινας, γίνεται πραγματικότητα. Δυστυχώς η πορεία υλοποίησης αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ήταν με προσχώματα, δολιοφθορές και καθυστερήσεις. Η ολοκλήρωση του αγωγού, είναι το σημαντικότερο βήμα για να φτάσει σε όλους τους πολίτες της Αίγινας το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό».

Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του νησιού και η τουριστική ανάπτυξή του, σηματοδοτούνται από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί με τη συμβολή της Περιφέρειας στους λιμένες Αγίας Μαρίνας, Πέρδικας και Σουβάλας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πατούλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η διοικητική παραλαβή των έργων επέκτασης προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ του λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Με το συγκεκριμένο έργο επετεύχθη η επέκταση του λιμένα κατά 63 μέτρα νότια και 130 ανατολικά.

Τελευταίος σταθμός του κ. Πατούλη ήταν το λιμάνι της Πέρδικας στο οποίο με χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκαν υποδομές που συμβάλλουν στη αύξηση της προσέλκυσης και ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Μάλιστα εκτιμάται ότι τα έργα θωράκισης και επέκτασης του λιμένα κατά 100 μέτρα, έχουν συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών, στη συνολική αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της περιοχής κατά 30%. Ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε και το λιμάνι της Σουβάλας, όπου υλοποιήθηκαν έργα ανάπλασης.

Ο κ. Πατούλης επιθεώρησε τα έργα ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης του κτιρίου της Εκκλησιαστικής Λεούσιου Στέγης, η οποία θα μετατραπεί σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι.Μ. Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και χρηματοδοτείται με 3 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, τον οποίο ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της δομής από πλευράς Περιφέρειας.

Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Αίγινας τον υποδέχθηκε ο διοικητής Γ. Σουλιώτης. Ο κ. Πατούλης τον συνεχάρη για τη συμβολή του στην προστασία του δασικού πλούτου της Αίγινας και αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας, η οποία μέσω ΠΕΠ εξασφάλισε στο πυροσβεστικό σώμα Αττικής 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 35 σύγχρονων οχημάτων.

Τέλος ο κ. Πατούλης επισκέφτηκε τον παιδικό σταθμό Χλόης ο οποίος ανακαινίστηκε από την Περιφέρεια, όπως και ο Παιδικός Σταθμός Κοντού, ο οποίος λειτουργεί σε μια έκταση που είχε παραχωρηθεί για την ανοικοδόμησή του από την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου.


Πηγή