Θεόδωρος Πάγκαλος: Το ΤOP 10 των δηλώσεων του – Από την σημαία στα Ίμια μέχρι τις βρισιές στη Θάτσερ

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μέσα από την πορεία του στο ελληνικό κοινοβούλιο με το ΠΑΣΟΚ πέρασε στην ιστορία με τις ατάκες του, πολλές από τις οποίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πάγκαλος υπήρξε ευφυής, μορφωμένος, αθυρόστομος και συνάμα επικίνδυνα αδόλεσχος.

Μιλούσε όπως σκεφτόταν και τις περισσότερες φορές οι ατάκες του ερχόντουσαν σε πλήρη κόντρα με το κοινό και το λαϊκό αίσθημα. Στο διάβα της διαδρομής του έκανε πολλά λάθη και στη συνείδηση των πολιτών έμειναν διάφορα ευφυολογήματα που είπε και τα οποία πλήγωσαν – αν θέλετε – και το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων όπως η υπόθεση με τα Ίμια αλλά και η υπόθεση με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους.

Η λίστα με τις χειρότερες ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου που στιγμάτισε την προσωπικότητά του έχει ως εξής:

  1. «Θα πείτε ότι την σημαία την πήρε ο αέρας!», αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε για τη διαχείριση της κρίσης των Ιμίων. Ίσως η χειρότερη φράση όλων των εποχών που ειπώθηκε από Έλληνα πολιτικό.
  2. «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του Ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας». Εξίσου θλιβερή δήλωση που αγγίζει τα όρια της απιστίας επί των εθνικών μας συμφερόντων.
  3. «Από τον τυροπιτά που δεν δίνει απόδειξη χρεοκόπησε η Ελλάδα». Μια φράση που ήρθε σε συνέχεια του περίφημου «όλοι μαζί τα φάγαμε».
  4. «Αν βγούμε στη δραχμή, ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τάνκς τις τράπεζες».
  5. Μιλώντας στο Γαλλικό κανάλι France 5 είχε αναφέρει πως «οι Αγανακτισμένοι; Ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μαλ…!».
  6. Είχε μένος με τους δημοσίους υπαλλήλους. «Όταν στο Δημόσιο βάζεις τον κοπρίτη επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του και παίρνεις πολλούς σταυρούς, ε τότε ο κοπρίτης θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή».
  7. Ο κύριος Τίποτα, ο Αβραμόπουλος. Επική ήταν και η ατάκα του για τον ανθυποψήφιό του για το Δήμο Αθηναίων το 1994, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ατάκα που εκτιμάται ότι έστειλε τον πολιτικό της ΝΔ στην Πλατεία Κοτζιά. Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ αποκαλούσε τον κ. Αβραμόπουλο ο «Κύριος Τίποτα».
  8. «Δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει!», έλεγε για τον ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να πληρώσει για τα 58 σπίτια που είχε στην κατοχή του…
  9. «Σε έχει πηδήξει ποτέ χοντρός;», αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα σε συμβούλιο κορυφής της Κομισιόν τη δεκαετία του ’80 όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ βλέποντάς τον ρώτησε τον διπλανό της «ποιος είναι αυτός ο χοντρός»…
  10. «Δε γαμιέσαι πρωί-πρωί;» Απάντηση σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε έξω από τη Βουλή αν τον προβληματίζει η επιστολή Σημίτη προς ΓΑΠ (2008).

Πηγή