Φόρουμ Δελφών: Μητσοτάκης στον Peter Spiegel – Ανοησίες το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η ανάπτυξη μας επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τον Peter Spiegel των Financial Times στο Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως η πρόοδος της οικονομίας ήταν σημαντική, κινούμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους στην ευρωζώνη, το χρέος μειώνεται και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Αυτή η ανάπτυξη μας επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, «μας απασχολεί που το ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το σημείο που βρίσκονταν στην αρχή της πολυετούς κρίσης. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι να κινηθεί ταχύτερα η οικονομία, όχι όμως με κατανάλωση αλλά με επενδύσεις».

Χαρακτήρισε εφικτή την εξαγγελία για αύξηση 25% των μισθών την επόμενη πενταετία και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια μείωσε τους φόρους. «Οι εκλογές αφορούν επιλογές. Στην περίπτωση της Ελλάδας εμείς πετύχαμε σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Δεν επωφελούνται όλοι λόγω του πληθωρισμού, αλλά αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; Το πρόγραμμα που παρουσίασε κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οδηγεί σε πτώχευση. Την επιστροφή στην εποχή υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα. Το προηγούμενο κόστιζε 45 δισ ευρώ και αυτό προσθέτει άλλα τόσα σχεδόν και φτάνει στα 83 δισ ευρώ. Αυτά είναι ανοησίες. Δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί».

Οι πολίτες «πονάνε» λόγω του πληθωρισμού αλλά ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στήριξε, επεσήμανε. Τόνισε ότι δεν μείωσε τον ΦΠΑ γιατί αυτό δεν λειτουργεί, αλλά υπήρξαν μέτρα στήριξης. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά και εισπράττω το αίτημα να συνεχίσουμε και να τρέξουμε περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε.

Οι επενδύσεις

Ο Peter Spiegel ρώτησε ειδικά για τις επενδύσεις από την Κίνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, αναφερόμενος στον ΟΛΠΟΛΠ, ότι σεβόμαστε τα συμβόλαια που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις. «Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να πάρουν το λιμάνι και θα φύγουν», είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι σε ότι αφορά την τεχνολογία είμαστε προσεκτικοί.

Υπάρχουν τομείς στους οποίους είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική, ξεκαθάρισε. Παραδέχτηκε ότι στο Δημόσιο υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης» στις αλλαγές και δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό. Σε ότι αφορά στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι πρέπει στους χρόνους απονομής να έρθουμε κοντά στους μέσους όρους της Ευρώπης.

Οι εκλογές

Ρωτήθηκε πόσο φοβάται ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει τα ποσοστά της κυβέρνησης. Απάντησε ότι ο κόσμος είχε δίκιο να είναι οργισμένος στην αρχή, να περιμένει περισσότερα από το κράτος. «Ανέλαβα την ευθύνη, ατυχήματα συμβαίνουν, τραγωδίες συμβαίνουν, το θέμα είναι πως τα αντιμετωπίζεις. Οι εκλογές αφορούν το μέλλον και η παρούσα κυβέρνηση έκανε αυτά που υποσχέθηκε παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε».

Πηγή