«Πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο: Τι περιέχει το σχέδιο επέκτασης

Σκληρή κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. – Τι περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα του έργου

Σφοδρή προεκλογική σύγκρουση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το θέμα της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, με τα δύο κόμματα να ανταλλάσουν συνεχώς «πυρά».

Η αντιπαράθεση «άναψε» όταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φρακτών στα εξωτερικά της σύνορα.

Έπειτα από αυτή την απόπειρα για «μπλόκο», η ΝΔ μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να επαναφέρει το χάος στο μεταναστευτικό ζήτημα ενω ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την αποπομπή του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Κατά της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Η δική μου άποψη θα ήταν, να μην (σ.σ. επεκταθεί). Με ρωτάτε το τι θέλω, θα σας έλεγα να μην. Αν με ρωτάτε από τη στιγμή που υπάρχει θα το γκρεμίσετε; Θα σας έλεγα ότι η πολιτική μου δεν αφορά μονάχα τη θέληση μου, αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε φορά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής στην τηλεόραση του One.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Έβρο, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση για την επέκταση του φράχτη, διεμήνυσε ότι το έργο θα υλοποιηθεί κανονικά.

Μάλιστα αν χρειαστεί το έργο θα συνεχιστεί αξιοποιώντας «εθνικούς πόρους» όπως είπε ο πρωθυπουργός έπειτα από την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει το έργο να μην χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αξιολογεί ως ιδιαίτερα κρίσιμη την ολοκλήρωση του έργου, μιας και θεωρείται πως θα αντιμετωπίσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την εισρόη μεταναστών στο ελληνικό έδαφος μέσω του Έβρου

έργο θεωρείται κομβικό από την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται πως θα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό φαινομένων μαζικών εισροών μεταναστών, όπως αυτά που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στα σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο.

Το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα: 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)

Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη:

● νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
● κατασκευή 7 αντιβαλλιστικών παρατηρητηρίων
● διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
● την κατασκευή θυροφραγμάτων
● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
● βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

Η ομιλία του πρωθυπουργού από τον Έβρο:

«Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από κάθε σημείο της Τουρκίας επιχειρούσαν διαρκώς να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Ο τόπος στις Καστανιές είχε μετατραπεί ένα πεδίο μάχης. Η Ελλάδα κέρδισε αυτόν τον πόλεμο, στον Έβρο αλλά και στο Αιγαίο. Ανέτρεψε τα σχέδια όσων επιδίωξαν να κάνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα μοχλό πιέσεων και εργαλειοποίησαν τον πόνο των ανθρώπων. Τα ανατολικά σύνορα της πατρίδας μας μετατράπηκαν σε σύνορα της Ευρώπης.»

«Ο φράχτης αυτός θα φτάσει τα 140 χλμ και θα απλώνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Ήταν κι αυτός ο φράχτης, ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να αποτρέψουμε πάνω από 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος.»

«Προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προχθές από το Ευρωκοινοβούλιο να μην χρηματοδοτεί τέτοια τεχνητά εμπόδια, επειδή τάχα παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αυτό το ακριβό έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ αλλά όλοι εσείς, ο Έλληνας φορολογούμενος.»

«Θέλω να τονίσω την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών να σταματήσει από τη γείτονα χώρα και να συνεργαστούμε όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Πάντα απέναντι στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία, δεν είμαστε όμως αφελείς. Μπορούμε να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα όμως με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε.»

«Αποκτήσαμε ειδική γραμματεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα προσφυγόπουλο που δεν είναι σε κατάλληλη δομή. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2023 είχαμε 990 οργανωμένες αναχωρήσεις από την πατρίδας μας. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου είναι λιγότερες από 20.000. Η πολιτική της Ελλάδας και της Ευρώπης πρέπει να είναι απολύτως σαφείς για αυτούς που χρειάζονται προστασία. Θέλω να συγχαρώ και τους δύο υπουργούς.»

«Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αφετηρία μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής για την Ευρώπη είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Θέλουμε να μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα ως Ευρώπη και ως Ελλάδα να μπορούμε να δεχόμαστε οργανωμένα και με τους δικούς μας όρους ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς που έχουμε ελλείψεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρχονται νόμιμα, θα εργάζονται νόμιμα, ελεγχόμενα.»

«Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι η επέκταση θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Αυτή η επένδυση δεν είναι μια φθηνή επένδυση είναι όμως απαραίτητη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας. Θα εξακολουθούμε σε όλα τα επίπεδα να διεκδικούμε τη χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Αποτελεί μια εθνική επιταγή και ένα λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε με κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό.»

«Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει ώστε να καθορίσουμε μόνοι μας το αύριο. Θα ξαναβρεθούμε εδώ σύντομα.»

Πηγή