Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb: Το 31,6% δηλώνει θετικό στην πρόταση Ανδρουλάκη για άλλο πρωθυπουργό

Αποδοχή αισθητά μεγαλύτερη από την εκλογική επιρροή που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται να κερδίζει στους πολίτες η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, για το Newsbomb.gr, με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί το 31.6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητο. Από το εν λόγω εύρημα προκύπτει το συμπέρασμα πως υπάρχει δυσφορία μεγάλης μερίδας των πολιτών απέναντι στον δικομματισμό, που μετά την τραγωδία των Τεμπών, δείχνει να έχει ενταθεί.

Πιο συγκεκριμένα, με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη συμφωνεί το 10.8% των ερωτηθέντων, ενώ μάλλον συμφωνεί 20.8%. Σίγουρα διαφωνεί το 33.6%, ενώ μάλλον διαφωνεί το 15%, δηλαδή στο σύνολο το 48.6% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 19.9% -ποσοστό, επίσης, μεγάλο- δεν εκφράζει άποψη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα, έχει και ο τρόπος που κατατάσσονται οι απαντήσεις, σε σχέση με το ποιο κόμμα ψήφισαν οι ερωτώμενοι στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου, του 2019, καθώς καταγράφονται αντιφατικά μηνύματα. Όπως το ότι με την πρόταση του αρχηγού του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος αυτή δεν συμφωνούν ούτε οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2019.

Για την ακρίβεια, με την πρόταση Ανδρουλάκη συμφωνεί το 40.5% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Σίγουρα συμφωνεί το 11.4%, ενώ μάλλον συμφωνεί 29.1%. Αντίθετα, από εκείνους που στήριξαν τη Χαριλάου Τρικούπη στις τελευταίες κάλπες, διαφωνεί το 53.2%, με το 42% να διαφωνεί σίγουρα και με το 11.2%, μάλλον να διαφωνεί.

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία των απαντήσεων στο συγκεκριμένο ερώτημα, σίγουρα περιλαμβάνεται και η στάση εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καθώς συμφωνεί (είτε μάλλον, είτε σίγουρα) το 37.5%, ενώ διαφωνεί (είτε μάλλον, είτε σίγουρα) το 49.3%.

Αντίθετα, στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφεται ισχυρή διαφωνία (είτε μάλλον, είτε σίγουρα) σε ποσοστό 66.7%, όταν με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί το 20%.

Πηγή