«Πόλεμος» Τσίπρα – Οικονόμου στο Twitter για το δημοσίευμα του Le Point

Το δημοσίευμα του γαλλικού Le Point που έκανε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, συγκρίνοντας καταστάσεις με το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, έφερε διαδικτυακή σύγκρουση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης, έχει βγάλει τη Γαλλία στους δρόμους. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι θα παίρνουν σύνταξη στα 64, από τα 62 που ήταν το όριο μέχρι πρότινος, με τις αντιδράσεις να είναι γενικευμένες και σφοδρές. Το Le Point δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Υπάρχει ένας Τσίπρας να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;», κάνοντας αναφορές στον υπουργό Εργασίας της Γαλλίας ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική για την ατάκα του ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό είναι «αριστερή».

Το Le Point αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67, σε πλήρη αντίθεση με το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και των όσων ο ίδιος ανέφερε προεκλογικά το 2015, ενώ το άρθρο καταλήγει στο ερώτημα αν υπάρχει μια Αριστερά στη Γαλλία που θα μπορούσε να στηρίξει τέτοιες επιλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, με μήνυμα στο Twitter αναφέρθηκε στο Le Point και έγραψε πως «Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού Le point, με τίτλο «Ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;». Ζω την αντίφαση να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή, αλλά εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο».

Η κυβέρνηση δεν άργησε να αντιδράσει, με πηγές από το Μαξίμου να αναφέρουν πως μόνο ως μεταρρυθμιστή δεν παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα το άρθρο. «Στην πραγματικότητα το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα χρειαζόταν ένας αριστερός όπως ο Τσίπρας για να περάσουν μεταρρυθμίσεις όπως η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης χωρίς αντιδράσεις», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στον κ. Τσίπρα γράφοντας «Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά». Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτησή του με ένα τεύχος του Le Point από τον Ιούλιο του 2015 όταν είχε τίτλο «Οι Τσαρλατάνοι της Ευρώπης», συγκαταλέγοντας σε αυτούς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Ζαν Λικ Μελανσόν.


Πηγή