ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά προσηλωμένος στην προοδευτική διακυβέρνηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενόχληση από την επιμονή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να τοποθετεί μαζί στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, που αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα των πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και πολιτικές αντιπαραθέσεις, δεν αλλάζουν τον βασικό στόχο της Κουμουνδούρου, που δεν είναι άλλος παρά η πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.

Είναι αλήθεια πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ενόχληση από την επιμονή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να τοποθετεί μαζί στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την άλλη κατανοούν απόλυτα ότι βρισκόμαστε σε μακρά και σκληρή προεκλογική περίοδο, επομένως αντιλαμβάνονται πλήρως την προσπάθεια που καταβάλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να μην συνθλιβεί από τον δικομματισμό.

Ωστόσο, αυτό που περιμένουν από τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι καθαρές κουβέντες. Θέλουν να μάθουν με ποιον ακριβώς θα εφαρμόσει το «σοσιαλδημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα» για το οποίο διαρκώς μιλάει. Μπορεί να είναι με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει μετατρέψει το κράτος σε «λάφυρο», εφαρμόζοντας, παράλληλα, μια πολιτική εμμονικά νεοφιλελεύθερη;

Μπορεί να την εφαρμόσει με τον άνθρωπο που παρακολουθούσε τον ίδιο; Την ηγεσία του στρατεύματος; Με εκείνον που ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει για παραβιάσεις στην ελευθερία του Τύπου και για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Αυτά τα ερωτήματα θέτουν στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί η άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να δηλώσει με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, εκλαμβάνεται ως μια ανοιχτή θύρα της Χαριλάου Τρικούπη προς την Πειραιώς.

Πάντως, η Κουμουνδούρου εξακολουθεί να μην ανεβάζει τους τόνους εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, κορυφαία της στελέχη, όπως η Πόπη Τσαπανίδου και Πάνος Σκουρλέτης, επέμειναν χθες να μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, βασισμένη πάνω σε προγραμματικές συγκλήσεις.

Άλλωστε, πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της απλής αναλογικής. Και τότε, θα υπάρξει μια μεγάλη ευκαιρία να «γλιτώσει η χώρα από τη λαίλαπα Μητσοτάκη» -όπως αναφέρουν- και να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός εξουσίας, που θα επαναφέρει τη χώρα σε κατάσταση δημοκρατικής ομαλότητας, προς όφελος των εργαζόμενων και τον μικρομεσαίων επιχειρηματιών.


Πηγή