Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 5,8 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όμως, συντηρεί το προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό οι πολίτες, ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που τους απασχολεί.

Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που διενέργησε μετά το δυστύχημα στα Τέμπη παρουσίασε η Metron Analysis στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Η έρευνα έχει γίνει από τις 7 μέχρι τις 13 Μαρτίου, τη δεύτερη εβδομάδα, δηλαδή, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία, το 94% απάντησε πως υπάρχουν και μόλις ένα 5% απάντησε ότι δεν υπάρχουν.

Το 80% απάντησε ότι τις ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, ενώ το 19% επέρριψε την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση.

Στο ερώτημα για το πού κατευθύνεται η χώρα, το 68% απάντησε πως η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 26% απάντησε πως η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, σε ποσοστό 21%, παραμένει η οικονομία ενώ η ακρίβεια είναι δεύτερη με 19%. Οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα συγκέντρωσαν 15%, η διαφθορά 8% και ένα 6% ανέφερε την ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης ως ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Η συνολική εικόνα της κυβέρνησης αξιολογείται θετικά από το 32%, ενώ το 61% την αξιολογεί αρνητικά. Αντίστοιχα, θετικά αξιολογεί την αξιωματική αντιπολίτευση ένα 16% ενώ αρνητικά την αξιολογεί ένα 77%.

Στο ερώτημα αν στις επόμενες εκλογές θα επιλέξουν «συνέχεια» ή «αλλαγή», οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 63% πως θα επιλέξουν αλλαγή ενώ μόλις το 32% απάντησε πως θα επιλέξει τη συνέχεια.

Σχετικά με το αν οι πολίτες προτιμούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, το 46% επέλεξε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ το 51% τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,3% έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε μονοψήφιο ποσοστό, συγκεντρώνοντας 9,2% ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,9%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 4%, ενώ το κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη καταγράφει άνοδο φτάνοντας στο 3,6%. Το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίζεται εντός Βουλής με ποσοστό 3,5% με το ποσοστό των αναποφάσιστων να διαμορφώνεται στο 8,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 33,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 26,3%. Το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 11,8%, το ΚΚΕ στο 7,5% και η Ελληνική Λύση στο 5,2%. Το Μέρα25 φτάνει στο 4,5% όπως και το κόμμα Έλληνες, γεγονός που δείχνει ότι δεν «βγαίνουν τα κουκιά» ακόμα και για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 32% έναντι 16% του Αλέξη Τσίπρα ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 3%. Ενδιαφέρον σε αυτό το ερώτημα, είναι το γεγονός ότι η επιλογή «κανένας» ξεπερνά τόσο τον νυν πρωθυπουργό, όσο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ανέρχεται στο 36%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία ανέρχεται στο 60% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 3%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 13% και η επιλογή «άλλο κόμμα» στο 2%.


Πηγή