Ο ΣΥΡΙΖΑ μελετάει τις δημοσκοπήσεις μετά τα Τέμπη – Τα πρώτα συμπεράσματα

Στην Κουμουνδούρου μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, επιχειρώντας να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δύσκολη συνέχεια

Η τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα. Ωστόσο, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και σε όλα τα κομματικά επιτελεία ο σχεδιασμός ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, προχωρά κανονικά. Έστω και με πιο αργά βήματα, εξαιτίας του πένθους που βιώνει η χώρα.

Έτσι, στην Κουμουνδούρου μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες, επιχειρώντας να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δύσκολη συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης του στο Mega, σχολίασε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εμφανή πτώση της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως ο στόχος της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή της απλής αναλογικής, είναι ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος.

Τα συμπεράσματα από την έρευνα της MRB

Μελετώντας τα στοιχεία από την έρευνα της εταιρείας MRB, για το Open, στην Κουμουνδούρου δεν θα μπορούσαν να μην σταθούν στη μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου.

Όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, καταγράφεται μια σημαντική πτώση στη διαφορά των δύο κομμάτων σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Από 5,9%, τότε, πλέον η διαφορά αγγίζει το 2,9%. Συγκεκριμένα η ΝΔ έχασε μέσα σε ενάμισι μήνα 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, από 30,2% στο 27,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε ελάχιστα, από 24,3% στο 24,5%.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στέκονται ιδιαίτερα από την Κουμουνδούρου, είναι η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή την ώρα βρίσκεται στο 65,7%, ενώ αυτή της ΝΔ στο 64,2%. Εκτός από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από τη ΝΔ, παρατηρούν ότι έχει και μεγαλύτερη δεξαμενή στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δηλαδή μεγαλύτερο λαμβάνειν από τη ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές, καθώς το 17,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι στην έρευνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ είναι 13,6%.

Στη συνέχεια, παρατηρούν πως για πρώτη φόρα στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία, καταγράφεται μια τόσο μεγάλη μεταβολή στην παράσταση νίκης. Η ΝΔ χάνει 11,4 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,9%.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο;», παρατηρούν μια μεγάλη μείωση στη διαφορά των δύο κομμάτων από 6,8% σε 2,6%. Τη μεν ΝΔ προτιμάει το 30,9%, ενώ τον δε ΣΥΡΙΖΑ το 28,3%. Τα αντίστοιχα ποσοστά της έρευνας του Ιανουαρίου ήταν 36,8% και 30%.

Παράλληλα, για δεύτερη συνεχόμενη έρευνα η πλειοψηφία των πολιτών θα ενοχλούνταν περισσότερο αν κέρδιζε η ΝΔ έστω και με μία ψήφο διαφορά. Σ’ αυτόν τον δείκτη υπάρχει μια αύξηση της ψαλίδας κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου. Το 39% των πολιτών δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν σε ενδεχόμενο νίκης της ΝΔ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι 31,7%.

Τέλος, στην Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τη μείωση της διαφοράς ως προς το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, καθώς καταγράφεται μια μείωση της διαφοράς υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το 33,8% προτιμά τον κ. Μητσοτάκη –από 38,8% στην προηγούμενη μέτρηση-, ενώ το 29,3% προτιμά τον κ. Τσίπρα.

Σχετικές ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «κάδρο» Μητσοτάκης, επίθεση σε Ντογιάκο και στο βάθος εξεταστική για τα Τέμπη

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τους ισχυρισμούς του κ. Σπίρτζη

Γιάννης Πρετεντέρης: Αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, «κύριο Τζίμα»


Πηγή