Κυβέρνηση για δημοσκοπήσεις: Η Νέα Δημοκρατία χάνει 2,8 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,2

Δημοσκόπηση: Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου

Στο κυβερνών κόμμα επιχειρούν να διαβάσουν με ψυχραιμία τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν την φθορά της ΝΔ και προτιμούν να προτάσσουν το γεγονός ότι δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ την δυσφορία των πολιτών

Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η Νέα Δημοκρατία χάνει 2,8 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,2 σε σχέση με την μέτρηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open TV.

Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά διευρύνεται στις 3,2 μονάδες, από 6,4 που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 26 Ιανουαρίου.

Η οργή καταγράφεται ως το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των πολιτών σε ποσοστό 63,4%, ενώ πάνω από ένας στους δύο δηλώνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά την ψήφο του στις Εθνικές Εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενισχύονται όλα τα μικρότερα κόμματα – ακόμα και η Χρυσή Αυγή ξεπερνάει το 1%.

Tο κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται για πρώτη φορά στο 4,3% και η Ελληνική Λύση στο 5%. Την ίδια στιγμή, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή, με ποσοστό 4,3% (με την αναγωγή).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός καταγράφεται σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 28,8%.

Επίσης, το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της Κυβέρνησης έπειτα από τη συγγνώμη που διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Η παραίτηση Καραμανλή λίγες ώρες μετά από το δυστύχημα με την ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης ωθεί τους πολίτες να εκφράζονται θετικά για την στάση του, σε ποσοστό 34,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 30,1%, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 27,5%.

Στη δημοσκόπηση καταγράφονται, παράλληλα, και τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών μετά και την τραγωδία στα Τέμπη, όπου και το συναίσθημα της οργής φαίνεται να κυριαρχεί, καθώς συγκεντρώνει το ποσοστό του 63,4%. Στα αρνητικά συναισθήματα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, και η παραίτηση/απογοήτευση που συγκεντρώνει το ποσοστό του 37,3% και ο φόβος το 35%. Για το ποιος ευθύνεται για το δυστύχημα το 46,8% του δείγματος κατηγορεί την τωρινή, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας, το 13% την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 8,8% τον σταθμάρχη Λάρισας, το 8,5% το υπουργείο Μεταφορών, το 5,6% τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το 5,3% τον ΟΣΕ, το 3,6% τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και το 2,5% την Hellenic Train.

Στο κυβερνών κόμμα πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους στο σχολιασμό των δημοσκοπήσεων και επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Πηγή