Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσιάρας για Τέμπη: Απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν

«Υψιστο χρέος της Δικαιοσύνης είναι η απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, για τις τραγικές συνέπειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών, που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα», τονίζει στη Realnews ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Μετά από ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους, είναι προφανές πως η έρευνα θα επεκταθεί σε εύρος και σε βάθος χρόνου», επισημαίνει ο Κ. Τσιάρας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά και σε όσους υποστηρίζουν πως με την επιστολή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρωθυπουργός εμπλέκεται στον χώρο της Δικαιοσύνης και κάνει λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ζητά επίσπευση των διαδικασιών από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απολύτως θεμιτή πρωτοβουλία. Οταν ο πρωθυπουργός στέλνει δημόσια επιστολή, τότε θεωρείται αθέμιτη παρέμβαση», σημειώνει. Ο Κ. Τσιάρας, τέλος, αναφέρεται και στην επιστολή της Ενωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων που κάνει λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του δυστυχήματος. «Δεν πρέπει και δεν θα το επιτρέψουμε να γυρίσουμε σε εποχές εργαλειοποίησης των θεσμών. Δεν πρέπει και δεν θα το επιτρέψουμε να διασπείρονται ψέματα και να κατασκευάζονται αφηγήματα που πολιτικοποιούν με ποταπό τρόπο την τραγωδία», τονίζει.

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, η έρευνα της Δικαιοσύνης κινείται κυρίως σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια στο πώς έγινε η σύγκρουση των τρένων και από την άλλη εάν υπήρξαν καθυστερήσεις στα έργα εκσυγχρονισμού στον σιδηρόδρομο, όπως με την τηλεδιοίκηση. Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα;

Υψιστο χρέος της Δικαιοσύνης είναι η απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν, για τις τραγικές συνέπειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην περιοχή των Τεμπών, που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Η ανείπωτη θλίψη, η οδύνη και η οργή που προκάλεσε το απροσδόκητο αυτό γεγονός σε όλους μας επιβάλλει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και την ισχύουσα δικονομική τάξη.

Ηδη, από την πρώτη στιγμή, όπως γνωρίζετε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει σαφείς κατευθύνσεις προκειμένου να συλλεχθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο η έρευνα για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητώντας μάλιστα την αυτοπρόσωπη παρουσία εισαγγελικών λειτουργών στον τόπο της άδικης απώλειας τόσων νέων ανθρώπων. Ταυτόχρονα, τρεις οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν όλες τις συμβάσεις που καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν, όπως έπρεπε, για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη συστήσει ειδική επιτροπή, προκειμένου να ερευνήσει διοικητικά τα λάθη και τις παραλείψεις στο πλαίσιο λειτουργίας των σιδηροδρόμων, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις εισαγγελικές έρευνες, καθώς το πόρισμά της θα αποτελέσει, προφανώς, μέρος της δικογραφίας που θα σχηματιστεί.

Η επιτροπή που θα εξετάσει τις συστημικές αποτυχίες των σιδηροδρόμων αναμένεται να κινηθεί ταχύτατα και να παραδώσει το πόρισμά της στη Δικαιοσύνη, η οποία θα περατώσει το συντομότερο δυνατόν το έργο της, ασφαλώς υπό καθεστώς νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και δικαιοκρισίας που επιβάλλει ο ρόλος της. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Επικρατείας έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα δώσει απαντήσεις σε όλες τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και θα προκαλέσουμε συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, έτσι ώστε να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις παθογένειες στους σιδηροδρόμους και να αξιολογηθούν τα ζητήματα ασφάλειας των μεταφορών για το μέλλον.

Πάντως, φαίνεται πως ζητήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και η δικογραφία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της Θεσσαλονίκης το 2017. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει χρονικά η έρευνα;

Μετά από ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες νέους ανθρώπους, είναι προφανές πως η έρευνα θα επεκταθεί σε εύρος και σε βάθος χρόνου. Σημασία, όμως, δεν έχει πόσο πίσω θα γυρίσει, σημασία έχει να εντοπιστούν όλες οι αιτίες και τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να τα διορθώσουμε και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού σε ένα μέσο μεταφοράς που σε κάθε σύγχρονο κράτος πρέπει να θεωρείται ασφαλές.

Με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να στείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να «τρέξουν» οι διαδικασίες, κάποιοι έκαναν λόγο για εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τι λέτε;

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οταν ο κ. Τσίπρας ζητά επίσπευση των διαδικασιών από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απολύτως θεμιτή πρωτοβουλία. Οταν ο πρωθυπουργός στέλνει δημόσια επιστολή, τότε θεωρείται αθέμιτη παρέμβαση.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της τριμελούς επιτροπής θα αξιοποιηθεί από τις εισαγγελικές Αρχές;

Η επιτροπή που απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, με πλήρη τεχνοκρατική επάρκεια, θα κάνει τη δουλειά της. Θα αναζητήσει τις συστημικές αποτυχίες των ελληνικών σιδηροδρόμων, αλλά και όσα, κατά την εκτίμηση των μελών της επιτροπής, οδήγησαν στην υποβάθμιση και στην απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Δεν μπορώ να κατανοήσω σε τι διαφωνεί η αντιπολίτευση και για ποιο λόγο «πυροβολεί» μια υπερκομματική επιτροπή η οποία θα λειτουργήσει αμιγώς με τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον από την έρευνα της επιτροπής προκύψουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει αυτό που πρέπει. Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές θα αξιοποιήσουν το πόρισμά της, προκειμένου η Δικαιοσύνη να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα και να αποδώσει τις προσήκουσες ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ουσιαστικά κάνει λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του δυστυχήματος στα Τέμπη. Θεωρείτε ότι κάποιοι καθιστούν μέρος του προβλήματος και τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης;

Είναι προφανές ότι εντός του πολιτικού συστήματος υφίστανται πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν ένα τραγικό δυστύχημα και τη βαθιά ψυχική οδύνη που νιώθουμε όλοι μας για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη. Δεν πρέπει, όμως, και δεν θα το επιτρέψουμε να γυρίσουμε σε εποχές εργαλειοποίησης των θεσμών. Δεν πρέπει και δεν θα το επιτρέψουμε να διασπείρονται ψέματα και να κατασκευάζονται αφηγήματα που πολιτικοποιούν με ποταπό τρόπο την τραγωδία.

Πηγή