Η στρατηγική της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα

Το αφήγημα που αναζητά το κυβερνών κόμμα στο δρόμο για τις κάλπες – Τι θα ισχυριστεί και τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Μητσοτάκης.

Πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης με απόδοση δικαιοσύνης και ταχεία βελτίωση όλων των υποδομών του σιδηροδρόμου θα είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Βεβαίως τα παραπάνω δεν αρκούν για να αναστραφεί πολιτικά το κλίμα θυμού και απογοήτευσης που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Με κάποιοι τρόπο το κυβερνητικό έργο πρέπει βεβαίως να συνεχιστεί καθώς υπάρχουν ανοιχτά θέματα και νομοσχέδια που πρέπει να προωθηθούν.

Όσο ξεθολώνει το τοπίο μετά τη φριχτή τραγωδία των Τεμπών ξεκαθαρίζεται πλέον ότι η σκληρή πόλωση του διαστήματος πριν από τη σύγκρουση έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αγωνιούν εξίσου για μια προσεκτική διαχείριση. Δεύτερον, αποσύρθηκε η μέχρι πρότινος διατύπωση διακυβευμάτων από το Μαξίμου: μπροστά ή πίσω, αλήθειες ή ψέματα, σιγουριά ή πειραματισμοί… όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί πλέον από τα νέα δεδομένα και είναι πλήρως αδύναμα απέναντι στο συναισθηματικό φορτίο αυτών των ημερών.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, άφησε να εννοηθεί ποια θα είναι η στρατηγική του. Είπε σε μία αποστροφή πως «θα ανοίξει πόλεμος με το σκοτεινό παρακράτος του αναχρονισμού», φράση που κρύβει σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κυβερνητικό αφήγημα.

Όσα έχουν δει το φως τηςδημοσιότητας, με διαλόγους και έγγραφα, δείχνουν ένα βαθύ παρακμιακό και πελατειακό σύστημα, που έχει μεγάλη ευθύνη για την τραγωδία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πως με αυτό το σύστημα ήταν απέναντι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη βουλευτής και υπουργός και αυτό θα πράξει και τώρα.

Αν θέλει κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και πού πάμε, θα πρέπει να μπει στον κόπο να παρακολουθήσει με προσοχή την εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δύο πολύ σημαντικές επισημάνσεις. Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα από τα συμφραζόμενα του πρωθυπουργού σε πλάγιο λόγο είναι το ακόλουθο: «Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ τον θυμό του κόσμου, όμως δεν υπάρχει άλλος να πάρει τη χώρα από το χέρι και να τη βγάλει από το τέλμα και από το παρακράτος που εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει συνθήκες σήψης». Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο ίδιος στο παρελθόν συγκρούστηκε με όλο αυτό το κατεστημένο των εργατοπατέρων το βαθύ κράτος- για να αναδιατάξει το Δημόσιο. Η δεύτερη επισήμανση που έκανε είναι οι φράσεις «Θα κινήσω γη και ουρανό» αλλά και «Τώρα ή ποτέ». Έθεσε ουσιαστικά το θεματικό κέντρο της επόμενης μέρας, το πώς η χώρα θα γυρίσει σελίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ανοιχτά για πόλεμο: «Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς-διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές».

Απευθυνόμενος περισσότερο στους πολίτες παρά στους υπουργούς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επί της ουσίας: «Σε αυτήν τη μάχη είμαι εγώ κι εσείς μαζί». Για αυτό και δεν έβαλε στο κάδρο ούτε κόμματα ούτε παρατάξεις ούτε τίποτε άλλο… Συμπερασματικά ο κ. Μητσοτάκης θα ισχυριστεί ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να σπάσει αυτό το απόστημα της κακώς νοούμενης γραφειοκρατίας που δεν αφήνει τη χώρα να γυρίσει σελίδα.

Πηγή