Εκλογές 2019: Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Εθνικές εκλογές

Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές του 2019

Οι επόμενες ελληνικές βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο ως τις 20 Οκτωβρίου 2019. Οι υποψήφιοι θα λάβουν μια από τις 300 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο εκλογικό νόμο, δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα άτομα 17 ετών και άνω.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν, με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους να είναι αυτόματη. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, δεν έχει επιβληθεί ποτέ κάποια από τις υφιστάμενες ποινές ή/και κυρώσεις.

Από τις έδρες 250 κατανέμονται με βάση το αναλογικό σύστημα. Κάθε κόμμα να χρειάζεται ποσοστό 3% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Οι λευκές και μη έγκυρες ψήφοι, καθώς και οι ψήφοι κομμάτων με ποσοστό μικρότερο του 3%, δεν λαμβάνονται υπόψη για τη κατανομή των εδρών. Άλλες 50 έδρες απονέμονται ως μπόνους για το κόμμα που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους.

Οι συμμαχίες δεν υπολογίζονται ως ενιαίο κόμμα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά οι ψήφοι για κάθε κόμμα στον συνασπισμό υπολογίζονται ξεχωριστά, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιτυγχάνεται με ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που κερδίζουν τουλάχιστον τις μισές συν μία έδρα (151 από τα 300) από το σύνολο των εδρών.

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει με σχετική εγκύκλιο και για τις μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους.

Μπείτε στη σελίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πηγή