Ο Στόλος ασκείται από την Αδριατική και την Μεσόγειο μέχρι το βόρειο-ανατολικό Αιγαίο

Η προαγωγή της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας αλλά και τις συνεργασίες με φίλες και σύμμαχες δυνάμεις αποτελεί αυτοσκοπό της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα τρία Επιτελεία σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Μπορεί η απουσία προκλήσεων εξ ανατολών να έχουν επιφέρει περίοδο ηρεμίας, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι διάγουμε ξαφνικά και μήνα του μέλιτος.

Οι διαφωνίες είναι δεδομένες, όπως και οι επιδιώξεις των γειτόνων. Θα είναι κάποιος τουλάχιστον αφελής αν όχι εθνικά επικίνδυνος εάν πιστέψει ότι στα συντρίμμια των φονικών σεισμών θάφτηκε το αλυτρωτικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

SNMG2 SNMG2 SNMG2 SNMG2

Οι Ένοπλες Δυνάμεις από τη μεριά τους κάνουν αυτό για το οποίο υπάρχουν, δηλαδή να προετοιμάζονται καθημερινά για το χειρότερο σενάριο.

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη την Δευτέρα συνεκπαίδευση της Κανονιοφόρου ΒΟΤΣΗΣ με το γερμανικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) FGS RHEIN της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two SNMG 2).

Η συνεκπαίδευση περιλάμβανε αντικείμενα προχωρητικών ελιγμών καθώς και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για μεταφορά αντικειμένων.

Στην Αδριατική

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συμμαχική Άσκηση «DYNAMIC MANTA 23», που ξεκίνησε την Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου και έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας.

Η διαρκής συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην σειρά ασκήσεων «DYNAMIC MANTA» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ και συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.

Η Άσκηση σχεδιάστηκε από την Διοίκηση της Allied Maritime Command (MARCOM) του NATO και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των Command Submarine Operations (COMSUBNATO), με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης και τον συντονισμό ναυτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν τα παρακάτω σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Anti Surface Warfare (ASUW) επιχειρήσεις.
  • Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (Anti Submarine Warfare – ASW).
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
  • Ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX).
  • Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
  • Ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου.

Η “Dynamic Manta” ήρθε να «κουμπώσει» με ακόμη μία άσκηση για την οποία γράφαμε λεπτομερώς στο enikos.gr, την ORION στην κεντρική Μεσόγειο, με την συμμετοχή τριών αεροπλανοφόρων (Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας) και την μεγαλύτερη συμμετοχή Γάλλων, που έφτασαν τα 7.000 άτομα και από τους τρεις Κλάδους.

Ελληνικό υποβρύχιο στην ακτή της Σικελίας στην άσκηση Manta 23.

Πηγή