ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο του Γιάνη Βαρουφάκη με Ρώσο ακτιβιστή σε εκδήλωση του ΜέΡΑ25

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από το βράδυ της Παρασκευής ένα βίντεο στο twitter από επεισόδιο που είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με Ρώσο ακτιβιστή κατά την διάρκεια εκδήλωσης του ΜέΡΑ25 που διοργανώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Όπως ισχυρίζεται ο Ρώσος ακτιβιστής -πολέμιος του Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία- ο Γιάνης Βαρουφάκης  τον πέταξε έξω από την εκδήλωση του ΜεΡΑ25, επειδή δεν του άρεσαν οι απόψεις του. Ο Αρτέμ Τεμίροφ σε μπλογκ του περιέγραψε τα όσα έγιναν σε δημόσια εκδήλωση με τίτλο: «Από την κρίση στον πόλεμο: Ένας χρόνος μετά»

Αρχικά ανέφερε: «Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, κληθήκαμε να μιλήσουμε σε μια εκδήλωση. Εκεί μιλήσαμε με μέλη των ελληνικών αριστερών, αναρχικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την αντίσταση στην Ουκρανία και το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία. Δύο μέρες αργότερα, ένας φίλος μας μας προσκάλεσε σε μια δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό πολιτικό κόμμα ΜέΡΑ25 με τίτλο «Από την κρίση στον πόλεμο: Ένας χρόνος μετά».

Στην συνέχεια αναφέρεται στο επεισόδιο που είχε με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25: «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σηκώθηκα για να εκφράσω τη διαφωνία μου με τη θέση των ομιλητών. Ξεκίνησα με μια σημαντική δήλωση, λέγοντας ότι είμαι από τη Ρωσία. Εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι όλα όσα έλεγαν ήταν μαλ@@@ες και ότι μου φαινόταν ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση στη Ρωσία ή την Ουκρανία. Πρότεινα ότι οι πηγές πληροφοριών τους ήταν περιορισμένες και ότι δεν τους ενδιέφεραν οι απόψεις πραγματικών ανθρώπων.

Από όλους τους ομιλητές, η Άντζελα Δημητρακάκη ήταν η μόνη που γνώριζε τη σύζυγό μου και εμένα. Λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη με την Ουκρανία, είχε ακούσει τις ομιλίες μας και μάλιστα είπε θετικά τη σύζυγό μου στη δική της ομιλία. Παρόλα αυτά, η Άντζελα με διέκοψε και με ρώτησε: «Ποιος είσαι; Ποιος σε έφερε εδώ;». Αν και ήξερε ήδη την απάντηση στην ερώτηση.

Μετά από αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης με αποκάλεσε φασίστα και μου έκλεισαν το μικρόφωνο. Η σύζυγός μου (η μόνη Ουκρανή πολίτης στην αίθουσα) και εγώ απομακρυνθήκαμε με τη βία από την εκδήλωση χωρίς να μας επιτραπεί να πούμε άλλη λέξη.

Στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η προθυμία μου να ζητήσω συγγνώμη και να μειώσω τα συναισθήματά μου, αλλά μας οδήγησαν πρόχειρα έξω από το δωμάτιο και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε να φωνάζει μετά από μένα ότι είμαι φασίστας.

Δεν είναι πολύ σαφές πώς ένας πολιτικός μπορεί να κατηγορήσει έναν ξένο για φασισμό χωρίς να μπει στον κόπο να μάθει τη γνώμη του. Αλλά όπως λέει το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, «το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος συζήτησης.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άτομα που προσδιορίζονται ως αριστεροί πολιτικοί και διεθνιστές μπορούν να επαναλάβουν λέξη προς λέξη τη ρωσική προπαγάνδα για το ουκρανικό υποτιθέμενο εθνικιστικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία το 2014. Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε προσωπικά κανέναν από την Ουκρανική Αριστερά – απλώς χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να μάθετε ότι στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του 2020, ο συνασπισμός του Δεξιού Τομέα κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο το 2,17% των ψήφων».

Πηγή