Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη σημερινή κομβική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τις παρεμβάσεις και τα μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναμένεται να δώσει και το ίχνος των επόμενων κινήσεών του κάτι που το είχε περιγράψει και στην ανάρτησή του στο Facebook: «Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της Τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί. Το γεγονός ότι το Ψηφιακό Σύστημα Ελέγχου θα λειτουργεί πλήρως μέσα στους επόμενους μήνες δεν είναι δικαιολογία. Το αντίθετο. Κάνει τον πόνο μου ακόμα μεγαλύτερο που δεν προφτάσαμε να το ολοκληρώσουμε πριν συμβεί το κακό», είχε γράψει μόλις την περασμένη Κυριακή, στην προσωπική του σελίδα σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαιώνοντας προσωπικά ότι η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη μείνει τίποτα αναπάντητο όσον αφορά στα αίτια της εθνικής τραγωδίας. Αποκλειστικό αντικείμενο της κυβέρνησης θα είναι η ταχεία δρομολόγηση όλων των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για το σιδηροδρομικό χάρτη της χώρας κάτι που περιέγραψε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην χθεσινή του συνέντευξη Τύπου.

Σε ότι αφορά το χρόνο των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι «Σφίγγα» αν και στα πολιτικά γραφεία κυκλοφορούν ημερομηνίες για τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου. Συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του, αν και το… ασφυκτικό πλαίσιο του χρόνου μεταφέρει την όποια οπτική ή τις όποιες προθέσεις πέραν της 9ης Απριλίου. Είναι κάτι που δεν τον απασχολεί, τουλάχιστον αυτές τις μέρες. Η προτεραιότητα του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, η έννοια του πρωθυπουργού και όλων μας ήταν στον εντοπισμό των αγνοουμένων, την αναγνώριση των σορών, την περίθαλψη των τραυματιών, την άμεση διαχείριση των συνεπειών του τραγικού δυστυχήματος. «Οι προτεραιότητες αυτή την ώρα είναι αλλού και όχι στην ανακίνηση ή στην ανακοίνωση πολιτικών ζητημάτων. Στην ώρα τους ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί ξεκάθαρα για όλα αυτά», ανέφερε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας, ενδεχομένως, κατά έναν τρόπο και προς την πλευρά της 21ης Μαΐου, η οποία κυριαρχεί στις συζητήσεις και στη σεναριολογία.

Μετά τις πρώτες κινήσεις για τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στις ράγες, σειρά παίρνουν προς… εξέταση όλες οι μετακινήσεις, με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία και μέσα σταθερής τροχιάς. Παράλληλα με τις πολλαπλές συσκέψεις για τα Τέμπη στο κυβερνητικό στόχαστρο έχουν μπει όλες οι μετακινήσεις και δεν είναι τυχαία η σύσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ του Μεγάρου Μαξίμου με τον Γιάννη Πλακιωτάκη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος έδωσε σαφείς εντολές για ένταση των ελέγχων ασφάλειας στα πλοία σε ένα κομβικό χρονικό σημείο. Λίγες εβδομάδες, δηλαδή, πριν την εορταστική περίοδο του Πάσχα, με την οποία…σηκώνει αυλαία και η τουριστική περίοδος για τη χώρα. Και οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δε φαίνεται να περιορίζονται μόνο στην ακτοπλοΐα αλλά θα επεκταθούν και σε κάθε μέσο, ως ένα πρώτο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιβατών.

Πηγή