Κουτσούμπας: Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ότι δυναμώνει το ρεύμα των αγωνιστριών που δεν συμβιβάζονται

«Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ, η οποία αφαιρείται από τα αστικά κόμματα, αδυνατίζει την ολομέτωπη επίθεση της όποιας επόμενης κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στα δικαιώματα, στο εισόδημα, στη ζωή μας», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Κάθε γυναίκα έχει μπροστά της μια κρίσιμη και αποφασιστική για το μέλλον της επιλογή. Να δείξει εμπιστοσύνη στο σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στις καθημερινές μάχες: Ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής, με δυνατό ΚΚΕ» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σε αποψινή εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Τόλμησε με δυνατό ΚΚΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας».

«Ένα ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ότι δυναμώνει το ρεύμα των αγωνιστών και αγωνιστριών που δεν συμβιβάζονται. Το ρεύμα των αγωνιστριών και αγωνιστών που μπορεί να ανατρέπει τη λογική ότι από τις εκλογές πρέπει να δυναμώσουν τα αστικά κόμματα για να εξασφαλίσουν μια “σταθερή κυβέρνηση”, όπως λένε. Σταθερή για αυτούς, για τους κηφήνες που υπηρετούν, σταθερή για τα κέρδη τους μεν, αλλά γεμάτη ανασφάλεια και αστάθεια για το λαό, τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους και τις νέες» τόνισε.

Σημείωσε ότι «κάθε ψήφος στο ΚΚΕ, η οποία αφαιρείται από τα αστικά κόμματα, αδυνατίζει την ολομέτωπη επίθεση της όποιας επόμενης κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στα δικαιώματα, στο εισόδημα, στη ζωή μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας, «δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς σύγκρουση με τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη γυναικεία απασχόληση».

Αναφέρθηκε εκτενώς στο «αντεργατικό οικοδόμημα που -διαδοχικά- έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» και στις «νέες προτάσεις που επεξεργάζονται», ενώ, μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση ΝΔ απέρριψαν σημαντικές τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση της εργαζόμενης γυναίκας.

«Οι αγωνίες της εργαζόμενης γυναίκας μπορούν να βρουν διέξοδο στις θέσεις του ΚΚΕ, που δεν έχει δεσμεύσεις από την καπιταλιστική εργοδοσία και το διαφθορείο της ΕΕ.

Για αυτό το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά:

– Για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους στο αντικείμενο ειδίκευσης και με δυνατότητα δωρεάν επανειδίκευσης.

– Για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

– Μείωση του εργάσιμου χρόνου, με σταθερό ωράριο.

– Μέτρα προστασίας της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού.

– Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

– Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος Χατζηδάκη και άλλοι» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι «ο ματωμένος δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες κοινωνικές δομές. Όλα όσα είναι αναγκαία για τη στήριξη της οικογένειας, φορτώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη», ενώ την ίδια στιγμή «ενισχύουν πολύπλευρα την επιχειρηματικότητα σε αυτούς τους τομείς».

«Δε συμβιβαζόμαστε οι σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας να μπαίνουν στη ζυγαριά του “κόστους” για το κράτος, το κεφάλαιο και του “οφέλους” για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στους αγώνες για τη δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων των διαγνωστικών εξετάσεων, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αντισύλληψη, στην άμβλωση, με την αναγκαία δωρεάν επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία της αναπαραγωγικής υγείας. Για να είναι ουσιαστική η όποια ατομική επιλογή» υπογράμμισε.

Τονίζοντας ότι καμία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού, ούτε τις οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να αποκτήσει δημιουργικό περιεχόμενο η σχέση των γονιών με τα παιδιά, πρόσθεσε ότι «στο ΚΚΕ είμαστε υπέρ της κοινής ευθύνης των γονιών, της ουσιαστικής συμμετοχής και των δύο, στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού. Η ανάγκη αυτή, βέβαια, προκύπτει και από τις ίδιες τις αντικειμενικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και ζωής των νέων γονιών».

«Διεκδικούμε δωρεάν συμβουλευτικές και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως προγράμματα θεραπείας οικογένειας και ζεύγους, συμβουλευτικής γονιών και παιδιών. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για την οικονομική στήριξη των διαζευγμένων γονιών, με φοροελαφρύνσεις, με επιδόματα. Στην αντίληψή μας, απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των παιδιών για την ολόπλευρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα απροστάτευτα παιδιά είπε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι ότι «η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Είναι απαραίτητη η επιστημονική, κοινωνική ευθύνη για την καταλληλότητα της αναδοχής και της τεκνοθεσίας, από διεπιστημονική ομάδα, και όχι αυτό να γίνεται με στενά οικονομικά κριτήρια. Είναι αναγκαία η ταυτόχρονη ύπαρξη σύγχρονων δημόσιων δομών παιδικής προστασίας, μέχρι την ένταξη του παιδιού σε ποιοτικό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον».

«Αυτός ο ευαίσθητος τομέας δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διαφόρων “φιλάνθρωπων”, με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα» σημείωσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι «το ΚΚΕ μάχεται αταλάντευτα ενάντια στους παράγοντες που γεννούν τους δράστες- “τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τη γυναικοκτονία.

Το ΚΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, με άξονα το κίνητρο του δράστη. Καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο ατιμωρησίας ή προσπάθειας να πέσουν στα “μαλακά” οι δράστες τέτοιων απεχθών εγκλημάτων. Ταυτόχρονα, διεκδικεί σε κάθε χώρο, μέτρα ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, των παιδιών, των οικογενειών των θυμάτων».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι λύση η αποδοχή και νομιμοποίηση της πορνείας μέσω δήθεν “εκσυγχρονιστικών”, μεταρρυθμιστικών προτάσεων, για να συντηρείται η βιομηχανία εμπορευματοποίησης του σεξ, ακόμα και μέσω του διαδικτύου» και τόνισε:

«Για να μπορέσουν οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες, τα παιδιά, όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να ξεφύγουν από τα δίχτυα τέτοιων κυκλωμάτων, είναι βασικό να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους καθολικά:

–Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά,

–Το δικαίωμα στην ολόπλευρη κοινωνική προστασία,

–Στην οικονομική, νομική, ψυχολογική υποστήριξη από το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό».

«Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών, με βάση τα κοινά εργατικά, λαϊκά συμφέροντα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «απέναντι σε ένα σύστημα που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, η πρόταση του ΚΚΕ στις γυναίκες της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας, είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης. Ένας δρόμος, που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, γυναίκα κι άνδρα, το παιδί, τον συνταξιούχο, και την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών τους».

«Με το ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε από το βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, με το λαό στη εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, όπου μπορεί να απελευθερωθεί κάθε γυναίκα από οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς.

Σε αυτό το έδαφος μπορούν να ανθίσουν η ισοτιμία της γυναίκας και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ ανδρών-γυναικών, σχέσεις απαλλαγμένες από κάθε οικονομική, κοινωνική εξάρτηση.

Σας καλούμε λοιπόν, μπροστά στις εκλογές να ενισχύσετε αποφασιστικά το ΚΚΕ. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» είπε και σημείωσε καταλήγοντας: «Ψηφίζουμε ΚΚΕ για τη ζωή που ονειρευόμαστε και μας αξίζει τον 21ο αιώνα! Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!».

Μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ