Τραγωδία στα Τέμπη: Δέσμευση Μητσοτάκη για απόδοση ευθυνών

 «Θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα

Με τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκινημένος, έδωσε το αποτύπωμα των προθέσεών του διαβεβαιώνοντας ότι «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός».

Ευχαρίστησε από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. «Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας. Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην παραίτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι «η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος». Παράλληλα επεσήμανε ότι παραιτήθηκαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά και να εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Σκέψεις και σενάρια για τον χρόνο των εκλογών

Τις τελευταίες ώρες πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός στα κυβερνητικά κλιμάκια και εισηγήσεις για μετάθεση των εκλογών από τις 9 Απριλίου, που είχαν δρομολογηθεί, για τον Μάιο. Ειδικότερα, αν και κυβερνητικές πηγές δεν το επιβεβαιώνουν προς το παρόν, αποτελεί γεγονός πως στο κυβερνών κόμμα γίνονται δεύτερες σκέψεις για την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ο προεκλογικός προγραμματισμός των κομμάτων λόγω του πένθους, με την αναζήτηση των αιτιών του πολύνεκρου δυστυχήματος και τη στήριξη των θυμάτων να γίνονται βασική προτεραιότητα για την πολιτεία. Αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της τραγωδίας και κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις και αναλύσεις για το τι πρόκειται να συμβεί. Είναι όλα ρευστά και η κυβέρνηση, καθώς επίσης και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός έχουν πέσει πάνω από το πρόβλημα προσπαθώντας να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το πόνο και το δράμα των οικογενειών και των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η αναβολή του υπουργικού συμβουλίου που θα γινόταν την Παρασκευή και στο οποίο θα καθοριζόταν το ύψος του κατώτατου μισθού και το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης των εκλογών. Όλα τα παραπάνω παγώνουν αφού έχει ήδη προκηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Καραμανλή

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής υπό το βάρος της ανείπωτης τραγωδίας, με πολιτική εντιμότητα, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που «έφυγαν». Ο κ. Καραμανλής απέδειξε ότι όχι μόνο κουβαλάει ένα βαρύ όνομα, αλλά τιμά και την πολιτική του καταγωγή.

Σε δήλωσή του, ανέφερε: «Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος. Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά. Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη. Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής έθεσε προφορικά στον πρωθυπουργό το ζήτημα της παραίτησής του χθες το πρωί στη Λάρισα.

Πηγή