Νόμος περί ευθύνης υπουργών: Γιατί η ΝΔ δεν ψήφισε την ερμηνευτική δήλωση; Όλη η αλήθεια

Μπορεί το άρθρο 86 του Συντάγματος, γνωστό και ως νόμος περί ευθύνης υπουργών, να έλαβε πάνω από 200 ψήφους για την αναθεώρησή του, ωστόσο από το απόγευμα της Πέμπτης έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ, με την πρώτη να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επιχειρεί να καλύψει στελέχη του κόμματός του τα οποία βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση για υποθέσεις που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» και «καιροσκοπισμό», καταγγέλλοντας πως η ΝΔ ανησυχεί λόγω των ανοικτών θεμάτων στελεχών της, όπως ο Άδ. Γεωργάδης, με την Δικαιοσύνη.

Τι πραγματικά συμβαίνει με το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου είχε δύο σκέλη, εξίσου σημαντικά για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών που έχει λειτουργήσει ως «πλυντήριο» σε δεκάδες υποθέσεις.

Το πρώτο σκέλος, το οποίο υπερψήφισαν 253 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και της ΝΔ, αφορούσε την τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 86, προκειμένου να καταργηθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία ποινική δίωξη κατά υπουργών μπορεί να ασκηθεί μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης, μετά την τέλεση του αδικήματος, βουλευτικής περιόδου.

Με την κατάργηση της διάταξης αυτής, ποινική δίωξη κατά υπουργών θα μπορεί πλέον να ασκηθεί οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής του αδικήματος, δηλαδή μέσα σε μία 20ετία από την ημέρα τέλεσης του αδικήματος, όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους πολίτες.

– Το δεύτερο σκέλος όμως, το οποίο η ΝΔ καταψήφισε με αποτέλεσμα να πάρει κάτω από 180 ψήφους, αφορούσε την προσθήκη μίας ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86.

Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση ξεκαθαρίζεται ότι στο άρθρο 86 υπάγονται μόνο όσα αδικήματα τελούνται κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, και όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης τέτοιων καθηκόντων».

Με λίγα λόγια εάν ένας υπουργός λαμβάνει «δώρα» δε γίνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του, καθώς δεν είναι καθήκον του η δωροληψία, αλλά με την ευκαιρία των καθηκόντων του.

Με την ερμηνευτική αυτή δήλωση αίρεται η διχογνωμία που έχει προκύψει από την ισχύουσα διάταξη και αποσαφηνίζεται ότι για αδικήματα όπως η δωροδοκία δίωξη δεν ασκεί η Βουλή αλλά η Δικαιοσύνη, ό,τι δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες.

Αυτό ακριβώς υπογράμμισε στην ομιλία του και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ερμηνευτική δήλωση ορίζει ότι αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν θα εμπίπτουν στην «άθλια αποσβεστική προθεσμία» και δεν θα θεωρούνται παραγεγραμμένα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ερμηνευτική δήλωση αποτελεί την «καρδιά» της αλλαγής του άρθρου 86 σχολιάζοντας με νόημα ότι «δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε ο αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη παρατηρώντας ότι, σε σχέση με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν λέει ότι είναι αθώος, αλλά ότι έχουν παραγραφεί οι όποιες ευθύνες του.

Γιατί το είπε αυτό ο Πρωθυπουργός;

Διότι εδώ και 20 μέρες ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του απειλεί με μηνύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς για την περίπτωση που του ασκηθεί ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο 247 ότι:

«Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει εισαγγελέας που θα παραβιάσει το Σύνταγμα, το άρθρο 86 που στην παρ 5 δηλώνει πως ένας υπουργός μπορεί να παραιτηθεί από την παραγραφή.

Αυτό δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι δημόσια διαδικασία. Ζητάω προκαταρκτική και αν υπάρξουν επαρκείς ενδείξεις θα παραπεμφθώ στο ειδικό δικαστήριο.»Εάν κληθώ για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας θα καταθέσω μήνυση εναντίον της κυρίας Τουλουπάκη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει επίορκος εισαγγελέας. Εάν δεν βρήκε λεφτά πρέπει να πάει την υπόθεση στο αρχείο»

Τι λέει το Μέγαρο Μαξίμου

«Με τη στάση και την ανακοίνωσή της η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, όπως η δωροδοκία. Γνωρίζει καλά ότι η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκόμενους σε αξιόποινες πράξεις. Δεν εισάγει νέα διάταξη ώστε να τίθεται θέμα αναδρομικότητας.Αυτό το δίκαιο και την ορθή ερμηνεία του, προσπαθούν τρέχοντας να αποφύγουν και καταψηφίζουν τα στελέχη της ΝΔ», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Τι είχε ισχυριστεί η ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας είτε δεν έχει ιδέα τι λέει, είτε το πιθανότερο, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους πολίτες πετώντας λάσπη» σχολιάζει η ΝΔ απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απέσυρε κρυφίως βουλευτές της για να μην ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 που αφορά την αναδρομική ισχύ ελέγχου της δωροδοκίας.

«Η ΝΔ δεν απέσυρε κανέναν βουλευτή της. Ψήφισε σύσσωμη την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, όπως άλλωστε πρώτος είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2006 όταν ο τότε Συνασπισμός σφύριζε αδιάφορα. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν αυτήν την αλλαγή, όπως και κανένας δεν ψήφισε μια ανούσια και νομικά ανυπόστατη ερμηνευτική πρόταση που έκανε ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει δήθεν και αναδρομική ισχύ στην αλλαγή του εν λόγω άρθρου. Ο λόγος που η ΝΔ δεν ψήφισε την ανούσια αυτή πρόταση είναι απλός. Είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος. Αυτό το ξέρουν ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής οι οποίοι γνωρίζουν ότι πρόνοιες που αφορούν ποινικά αδικήματα αφορούν μόνον μελλοντικές και όχι παρελθούσες πράξεις.

Επομένως ακόμη και αν περνούσε η πρόταση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μόνον για επικοινωνιακούς λόγους, δεν θα μπορούσε να σταθεί ποτέ σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ούτε ελληνικό ούτε πόσο μάλλον ευρωπαϊκό. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν απλά είπε σήμερα για ακόμη μια φορά εν γνώσει του ψέματα χωρίς βέβαια να τον ενδιαφέρει ότι ευτελίζει τη συζήτηση για μια κορυφαία διαδικασία, όπως είναι η Συνταγματική αναθεώρηση».


Πηγή