Συναγερμός για το προσφυγικό: Στην Αθήνα 20 Ευρωπαίοι υπουργοί – Τι θα συζητήσουν

Το προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη και η διαχείριση των συνόρων θα βρεθούν επί τάπητος σήμερα και αύριο στη συνάντηση 20 υπουργών κρατών μελών της Ε.Ε. και 15 επισήμων.

Συνολικά 35 επίσημοι (πέρα από τους 20 υπουργούς, θα μετέχουν στη διάσκεψη και υφυπουργοί, αλλά και Ευρωπαίοι επίτροποι και επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως της Frontex και της Europol) θα συζητήσουν στην Αθήνα τα μέτρα, τα εργαλεία και τις πολιτικές για το προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει πολλές χώρες της Ε.Ε. και τη διαχείριση των συνόρων, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η δεύτερη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη διαχείριση των συνόρων συνδιοργανώνεται εκτός από την Ελλάδα και από την Αυστρία, την Λιθουανία και την Πολωνία. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και η κυβέρνηση θα προσπαθήσουν στη διάσκεψη της Αθήνας να διεθνοποιήσουν το προσφυγικό ζήτημα, που δεν αποτελεί μόνο εθνικό ζήτημα, αλλά ζήτημα της Ε.Ε.

Ο υπουργός και η Αθήνα αναμένεται να θέσουν αρκετά σημαντικά ζητήματα στο τραπέζι της διάσκεψης για το προσφυγικό και τα σύνορα με στόχο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ να λύσει βασικά προβλήματα.

Το ένα είναι να υπάρξει κοινό μέτωπο της Ε.Ε, ώστε να μειωθούν οι παράνομες αφίξεις προσφύγων. Μόνο φέτος καταγράφηκαν περίπου 300.000 αφίξεις στην Ευρώπη.

Αν μειωθούν οι παράνομες αφίξεις στις χώρες πρώτες υποδοχής των προσφύγων, τότε αυτόματα μειώνονται και οι δευτερογενείς μετακινήσεις σε άλλες χώρες κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, όπου καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές. Πέρσι η χώρα μας κατέγραψε μόλις το 5% των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επίσης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα της αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων μέσα από το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων.

Πηγή