Σύμφωνο συνεργασίας για το δημογραφικό μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς – Δήμου Λαμιέων – ΚΕΠΕ

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)

πογράφηκε σήμερα Τρίτη, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, το Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Η υπογραφή έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ήρθε ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει εδώ και καιρό αναλάβει προς την κατεύθυνση αναχαίτισης του δημογραφικού προβλήματος ο κ. Οικονόμου και της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί, στις 2 Νοεμβρίου στο ΚΕΠΕ.

Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης Απογραφής με τη Φθιώτιδα να παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 12,9% (η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ανάμεσα στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, η πέμπτη μεγαλύτερη ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας), παρά το γεγονός ότι ο Νομός βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, έχει ανεπτυγμένες βασικές υποδομές, Πανεπιστήμιο και πρωτογενή τομέα.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Πατρίδας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου, φιλόδοξου project.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στη Λαμία με αφορμή μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα και μια σπουδαία πρόκληση. Η δυσάρεστη εξέλιξη είναι τα αποτελέσματα της Απογραφής, στην οποία ο Νομός Φθιώτιδας σημείωσε πολύ αρνητικές επιδόσεις. Αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί ότι δεν βρισκόμαστε απέναντι με ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά με μία δημογραφική κρίση. Αν δεν την αναχαιτίσουμε, θα μας βρεθούμε αντιμέτωποι με θέματα οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης.

Προφανώς δεν αντιμετωπίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να μείνουμε αδρανείς. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, δράσεις, μακρόπνοος σχεδιασμός, να συντηρήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα, να αναδιοργανώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το σύνολο των πολιτικών μας σε ό,τι αφορά και στην οργάνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαμε από τον περασμένο Νοέμβριο σε επαφή με το ΚΕΠΕ, τον Καθηγητή και Πρόεδρό του Δ.Σ και Επιστημονικό Διευθυντή, κ. Λιαργκόβα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμαρχο Λαμιέων και είχαμε μια πολύ δημιουργική συζήτηση.

Σήμερα, στη Λαμία, βρισκόμαστε για να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εκκίνηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πορεία. Για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, πρέπει να εδράζεται σε στοιχεία ερευνών. Χρειαζόμαστε προτάσεις πάνω στην επιστημονική έρευνα, τη γνώση, τη διεθνή εμπειρία, προσαρμοσμένες πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Η προοπτική της περιοχής είναι ευθέως συνυφασμένη με την αναστροφή της δημογραφικής κρίσης, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για να συγκρατήσει και να προσελκύσει ανθρώπους στον τόπο μας».


Πηγή