H “Λόγχη της Νίκης” με ελληνικά F-16 στην Σαουδική Αραβία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, με το ΓΕΕΘΑ να προωθεί συνεκπαιδεύσεις με σύμμαχες και φίλιες δυνάμεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

4 ελληνικά μαχητικά F-16 επέστρεψαν χθες, μετά από 20 ημέρες παραμονής στην Αεροπορική Βάση King Abdulaziz στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της άσκησης «Spears of Victory» με Μαχητικά Αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν και την Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά μαχητικά παρέμειναν στο Νταχράν από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.

Η «SPEARS OF VICTORY 23» είναι αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας τύπου LIVEX (Live Exercise), που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε ότι αφορά στην εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία, και αποσκοπούσε στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης, της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων των συμμετεχουσών Χωρών.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην αντίστοιχη άσκηση που έλαβε χώρα το 2022 στην Σαουδική Αραβία με 2 Αξιωματικούς ως Παρατηρητές, ενώ στην «SPEARS OF VICTORY 23» με 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο υποστήριξης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Chairman of the General Staff General Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο κατά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο του 2022 (https://geetha.mil.gr/episkepsi-toy-archigoy-geetha-stin-saoydiki-aravia/).

Η Άσκηση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το AIR WAR CENTER της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (Royal Saudi Air Force – RSAF), και σε αυτήν συμμετείχαν επίσης Μαχητικά Αεροσκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν και την Σαουδική Αραβία.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης, εκτελέστηκαν σύνθετα επιχειρησιακά αεροπορικά σενάρια, ως ακολούθως:

● Αμυντικές και Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive – Offensive Counter Air).

● Εναέρια Μάχη μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).

● Δυναμική Στοχοποίηση (Dynamic Targeting).

● Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).

● Υποστήριξη Συστημάτων Unmanned Aerial Vehicles (UAV Support).

● Εκτέλεση αεροπορικών σεναρίων Slow Mover Interset.

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) στην Αεροπορική Βάση King Abdulaziz, την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Πηγή