Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των καλλιτεχνών και είμαστε αισιόδοξοι αφού πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Σκηνοθετών Δημιουργών αποτελούμενη από τους Κώστα Φέρρη, πρόεδρο, Γιάννη Κατωμερή, αντιπρόεδρο, Κώστα Σταματόπουλο, γραμματέα και Λεωνίδα Βαρδαρό, μέλος του ΔΣ. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης Σκηνοθετών Δημιουργών, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «έθεσε την ανησυχία της και την αντίθεσή της σε νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, συγχώνευσης του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας».

Ζήτησε από το ΚΚΕ «να βοηθήσει στο “φρενάρισμα” του νομοσχεδίου, να στηρίξει τους σκηνοθέτες-δημιουργούς μπροστά στη νέα επίθεση που δέχονται και αν κατατεθεί τελικά να το καταψηφίσει, γιατί αποτελεί οριστική ταφόπλακα για τον ανεξάρτητο σκηνοθέτη δημιουργό και τη χρηματοδότηση του έργου του».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους, ενώ ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποιούμε αυτή τη συνάντηση με την Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, σε μια περίοδο που ο πολιτισμός δέχεται ολομέτωπη επίθεση σε όλους τους τομείς και κλάδους. Από το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τα μουσεία, αύριο ίσως και το βιβλίο. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε σε μία περίοδο μεγάλων και σε όγκο και σε παλμό και σε έμπνευση κινητοποιήσεων εδώ και 50 ημέρες. Μας γεμίζει αισιοδοξία ότι οι σημερινοί, αλλά και οι αυριανοί καλλιτέχνες δεν αφήνουν την τύχη σε άλλα χέρια, σε ξένα χέρια, πιστεύουν στη δύναμη του αγώνα, παίρνουν τις τύχες του κλάδους πάνω τους, παίρνουν το μέλλον αυτού του κόσμου πάνω τους, της χώρας μας, της νεολαίας, δεν περιμένουν κανένα να τους χαρίσει το δίκιο τους. Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε όλες τις ανησυχίες, όλες τις θέσεις που εκφράζουν στις δημόσιες δηλώσεις για τις εξελίξεις στον οπτικοακουστικό τομέα. Είμαστε δίπλα τους, συμπολεμιστές, όπως είμαστε δίπλα σε όλους όσοι αγωνίζονται για κάτι καλό και ωφέλιμο, για κάτι που θα βοηθήσει να βγει η ζωή του λαού μας από τη λάσπη».

Από την πλευρά του ο Κ. Φέρρης δήλωσε: «Η νεοσύστατη Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών έκανε σήμερα τη δεύτερη συνάντησή της με αρχηγούς κομμάτων, με τον κ. Κουτσούμπα και τους υπεύθυνους. Εκθέσαμε τα θέματά μας και είχαμε πολύ σημαντική κατανόηση, όπως άλλωστε και στην πρώτη συνάντηση με το ΜέΡΑ25. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ο κλάδος των δημιουργών, που είναι οι σκηνοθέτες, είναι ένας ιδιότυπος κλάδος που έχει τις δικές του απαιτήσεις, τις δικές του ιδιορρυθμίες, αλλά και τη δική του δύναμη. Η δύναμη των δημιουργών είναι κινητήρια δύναμη της ίδιας της κοινωνίας και της παιδείας και όλων των πραγμάτων που απαρτίζουν το σύνολο ανθρώπων που θέλουν να ζουν και να λειτουργούν μαζί. Θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας».

«Στη συνάντηση θέσαμε ένα καίριο ζήτημα για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Οπτικοακουστικών Τεχνών, εκτός από Παραστατικών Τεχνών, ένα χρόνιο αίτημα στο χώρο μας, ήδη από τη δεκαετία του ’60, δεν μπορούμε να πάμε πίσω απ’ αυτό. Βάλαμε μια σειρά ζητήματα και για την παραγωγή αλλά και για την στήριξη της ελληνικής κινηματογραφίας και των δημιουργών της όπου ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειές μας ως φορέα» δήλωσε ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος.

Πηγή