Φωτεινή Πιπιλή: Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ολυμπία

Σημαντική επιτυχία είχε η βουλευτής της Α’ Αθηνών ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή με την ιδιότητά της ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Επιστημών Παιδείας και media της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη πρόταση της στο Στρασβούργο από τις 13 Οκτωβρίου του 2022, για την οργάνωση συνεδρίασης της Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα «η Πολιτισμική Κληρονομιά του Νερού».

Ως πρωτοπόρο, ελληνική και άξια συγχαρητηρίων, χαρακτήρισε την πρόταση το Προεδρείο της Επιτροπής και στάθηκε ιδιαίτερα στην τεκμηρίωσή της από τη βουλευτή.

«Το νερό, πρώτο στοιχείο της ζωής στον πλανήτη συνδέθηκε με την έννοια της ίδιας της ζωής από τη γέννηση της ανθρωπότητας έως σήμερα. Από την αρχική δαιμονοποίησή του από τους ανθρώπους και τη μετέπειτα θεοποίηση του, κυριάρχησε στη προσπάθεια ελέγχου του. Το νερό συνέβαλλε στην εξέλιξη των τότε τεχνικών έργων (υδραγωγεία, γέφυρες, Νυμφαία, κρήνες κλπ.) και ταυτίστηκε με κορυφαία έργα τέχνης. Η επίδραση του νερού συνολικότερα στην τέχνη, άφησε σπουδαία κληροδοτήματα στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την μουσική κ.α. Επιπροσθέτως, από την εποχή της μυθολογίας έως και σήμερα, το νερό συμβάλλει στο θρησκευτικό τελετουργικό των Χριστιανών, των Εβραίων, των Μουσουλμάνων κ.α.»

Η Επιτροπή θα φιλοξενηθεί στις υπερσύγχρονες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας με τη συμβολή εξαιρετικών επιστημόνων, που επελέγησαν από τη βουλευτή όπως: ο Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αθανάσιος Δήμας, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά ομότιμη καθηγήτρια σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διευθύντρια του Τελλόγλειου ιδρύματος τεχνών Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομιλίες από τη πλευρά των Ελλήνων ομιλητών θα γίνουν αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα λόγω της ιδιαιτερότητας και του συμβολισμού του χώρου της Ολυμπίας.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου παραμονής στην Ελλάδα, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, λόγω άριστης γνώσης της περιοχής, πρότεινε και επιτόπιες επισκέψεις της πολυπληθούς αντιπροσωπείας με κεντρικό θέμα το νερό. Ειδικότερα, κατά τη διαδρομή από την Αθήνα στην Αρχαία Ολυμπία, θα παρατεθεί δείπνο με θέα την αντιπροσωπευτική για τη σύγχρονη Ελλάδα Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, «Χαρίλαος Τρικούπης» ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη φορτισμένη από τη μυθολογία λίμνη του Καϊάφα καθώς και τον μυθικό ποταμό Αλφειό, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαιωνική γέφυρα της Καρύταινας. Κύριος οικοδεσπότης της όλης αποστολής είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , κ. Κώστας Τασούλας και την εκτέλεση έχουν οι διευθύνσεις Διεθνών Σχέσεων και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής.

Η σύγκλιση της Επιτροπής θα γίνει 20 – 22 Φεβρουαρίου 2023.

Πηγή