Εύα Καϊλή: Γιατί η προφυλακισμένη ευρωβουλευτής επέλεξε τον «δικηγόρο του διαβόλου»

Ο δικηγόρος του βομβιστή του Μπατακλάν ανέλαβε την υπεράσπιση της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή . Ο λόγος πίσω από την απόφασή της.

Η Εύα Καϊλή, αποφάσισε την αντικατάσταση ενός εκ των δύο δικηγόρων της, του Αντρέ Ριζόπουλος από τον πρώην δικηγόρο του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού προσώπου των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, Σβεν Μαρί.

Ο λεγόμενος και «δικηγόρος του διαβόλου» είναι δικηγόρος ποινικού δικαίου στο Βέλγιο, ενώ επιβεβαίωσε στο Politico ότι παίρνει τη σκυτάλη της υπεράσπισης της προφυλακισμένης ευρωβουλευτού από τον Αντρέ Ριζόπουλο.

«Αναλαμβάνω», έγραψε ο Μαρί σε κείμενό του, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει πολλούς διάσημους πελάτες αλλά έγινε περισσότερο γνωστός όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του πλέον μισητού ανθρώπου στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία και το Βέλγιο, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Ο Αμπντεσλάμ είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα που έσπειρε τον θάνατο το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς αναστολή.

Ακόμα και πριν από αυτό τον αποκαλούσαν δικηγόρο του διαβόλου γιατί είχε αναλάβει πελάτες όπως ο Φουάντ Μπελκασέμ ο οποίος στρατολογούσε νεαρούς για τον ISIS.

Γιατί η Καϊλή άφησε τον Ριζόπουλο

Η ομολογία του Αντόνιο Παντζέρι αλλά κυρίως η συμφωνία του με τις βέλγικες αρχές, άνοιξε το στόμα του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή που «έδωσε» αρκετά ονόματα εμπλεκομένων στο σκάνδαλο.

Ο Αντρέ Ριζόπουλος φέρεται να συνέστησε στην Εύα Καϊλή να κάνει… ακριβώς το ίδιο ώστε να πέσει «στα μαλακά». Η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής όμως φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κρατήσει τη στάση που έχει ακολουθήσει ως τώρα.

Να αρνείται δηλαδή κάθε κατηγορία και να δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα, ενώ παράλληλα «καίει» τον σύντροφό της, Φρανσέσκο Τζόρτζι.

Προφυλακισμένος ο Μαρκ Ταραμπέλα

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος κατηγορείται κυρίως για «διαφθορά», προφυλακίστηκε το Σάββατο (11/2) στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά υποψίες ανάμειξης του Κατάρ και του Μαρόκου στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο 59χρονος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής προφυλακίστηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για «διαφθορά», «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ‘Ερικ βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Άλλα τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, έχουν ήδη φυλακιστεί γι αυτό το σκάνδαλο που ξέσπασε στις 9 Δεκεμβρίου και οδήγησε σε σειρά συλλήψεων στις Βρυξέλλες.

Ο βασικός ύποπτος στην υπόθεση, ο Ιταλός Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, παραδέχτηκε τον Ιανουάριο ότι ενορχήστρωσε αυτή την απάτη. Ο ίδιος κατέληξε σε συμφωνία με την εισαγγελία που προβλέπει ποινή φυλάκισης η οποία περιορίζεται στο ένα έτος, με αντάλλαγμα ακριβείς δηλώσεις για την απάτη και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Παντσέρι ενέπλεξε τον Ταραμπέλα ενώπιον των ανακριτών τον Δεκέμβριο λίγο μετά τη σύλληψή του. Υποστήριξε ότι του κατέβαλε ποσό «μεταξύ 120.000 και 140.000 ευρώ» για τη βοήθειά του στα θέματα που σχετίζονταν με το Κατάρ.

Ο Ταραμπέλα αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση και ζήτησε να καταθέσει για να δώσει εξηγήσεις.

Η βελγική δικαιοσύνη χρειάστηκε να περιμένει τη λήξη της διαδικασίας άρσης της ασυλίας στο Κοινοβούλιο, στις 2 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει οποιοδήποτε μέτρο καταναγκασμού.

Στην ίδια έρευνα, ένας άλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Αντρέα Κοτσολίνο, του οποίου επίσης ήρθη η ασυλία στις 2 Φεβρουαρίου, συνελήφθη χθες, Παρασκευή, στην Ιταλία βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, επιβεβαίωσε σήμερα ο ‘Ερικ βαν ντερ Σιπτ.

Η βελγική δικαιοσύνη περιμένει πλέον την έκδοσή του.


Πηγή