Κώστας Σκρέκας: Μετασχηματίζουμε την οικονομία της Δ. Μακεδονίας ώστε να μείνει ενεργειακό κέντρο

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες

Η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τις συναντήσεις που είχε με παραγωγικούς φορείς, στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες:

– Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος

– Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο

– Έργα τηλεθέρμανσης

– Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας και

– Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης

Στην παρουσίαση, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, θεσπίζεται η δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, «ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες υποδομές για την τηλεθέρμανση για τις οποίες όπως είπε διατίθενται 170 εκατ. ευρώ ενώ διαβεβαίωσε ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα, ώστε να έχουν διασφαλίσει τη θέρμανσή τους όλα τα σπίτια και τα καταστήματα. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «έχει εκπονήσει 54 έργα, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για κρίσιμες υποδομές στη Δυτική Μακεδονία» και συμπλήρωσε ότι «η λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» (η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ) δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής, ο Υπουργός είπε ότι «προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και υλοποιούμε σημαντικά έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Μακεδονία, συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, εντάσσουμε περισσότερα από 1.000 στρέμματα στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα κι από όλα αυτά, η τοπική κοινωνία θα έχει μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε εξάλλου στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σ τη Δυτική Μακεδονία: Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 4 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιφέρεια αυτή επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για το οποίο διατέθηκαν 52,6 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή».

Πηγή