Έβρος: Σφοδρά πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης – Ζητά άμεσα εξηγήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει «τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. 

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Άμυνα και το υπουργείο Εξωτερικών, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος, θέτουν επίσης ερωτήματα στους ΝίκοΔένδια και ΝίκοΠαναγιωτόπουλο σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα

Σημειώνεται πως νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα στην Τουρκίασχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το e-evros.gr στην περιοχή βρίσκονται 15 Τούρκοι εκ των οποίων οι πέντε είναι αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι 10 είναι του στρατού.

Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο πλέον στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο.

Έως τώρα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι αφενός λόγω των ευαίσθητων πτυχών ενός ζητήματος όπως αυτό, αφετέρου διότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι συζητάει για θέματα που υποδηλώνουν πιθανές συνοριακές διαφορές με την Άγκυρα.

Το σχόλιο Κοτζιά

Σημειώνεται ότι για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέροντας στο Twitter τα εξής: «Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας».

Πηγή