Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής Σάλεχ – Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και στις προοπτικές δημιουργίας συνθηκών που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ειρηνική, πολιτική επίλυση της κρίσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Προς τούτο, τονίστηκε η σημασία ορισμού νέου Ειδικού Απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν.

Οι κύριοι Δένδιας και Σάλεχ επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων και κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να τονίσουν τον ανυπόστατο και αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής ανέλυσε το σχέδιο οκτώ σημείων που έχει προτείνει και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου, στο οποίο θα εκπροσωπούνται οι τρεις επαρχίες της Λιβύης καθώς και τον ορισμό Επιτροπής απαρτιζόμενης από εμπειρογνώμονες και διανοούμενους και επιφορτισμένης με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου και έχει αποσπάσει πολλές δηλώσεις υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Εξάλλου, σημειώνεται πως ο κ. Σάλεχ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο

Σύμφωνα, πάντα, με διπλωματικές πηγές, η επικοινωνία των δύο πολιτικών πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την συνομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Λιβύη, Ρ. Νόρλαντ και εντάσσεται στο πάγιο ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στον ενεργό και εποικοδομητικό της ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Λιβύη τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση επίλυσης της λιβυκής κρίσης θα είχε θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στον σκληρά δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, αλλά και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή