Συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννη – Κωνσταντίνο Χαλκιά, τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νικόλαο Μπουλαξή, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανό και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνο Μασσέλο, για να συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία τους.

«Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, όπως έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της θητείας της την ανεξαρτησία και ακεραιότητα των Αρχών αυτών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πέτσας: Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως πέρυσι

Την κατ’ αρχήν ικανοποίηση της Αθήνας αναφορικά με τις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν για τον τουρισμό εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα.

Όπως τονίζει, πολλές από τις ελληνικές προτάσεις έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο της Ε.Ε. αναφορικά με τον τουρισμό και τις μεταφορές στην μετά κορονοϊού εποχή.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρε σε δήλωση του ο κος Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη.

«Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον Ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

Στόχος είναι η σταδιακή, με κοινούς κανόνες και προϋποθέσεις, αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αποκατάσταση θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε σήμερα ενσωματώνονται πολλές από τις προτάσεις μας, τονίζει και προσθέτει πως στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτισης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Συνεκτικός κρίκος του όλου πλαισίου είναι η «αρχή της μη-διάκρισης». Με βάση αυτή την αρχή, διευκολύνεται η μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς, αναφέρει.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενος μπορούν να ενημερώνονται με διαφάνεια και εγκυρότητα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Και αυτός είναι – ένας ακόμη – παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας, προσθέτει ο κος Πέτσας.

Με το σημερινό πλαίσιο εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη ότι οι μετακινήσεις θα είναι ασφαλείς, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό», καταλήγει.

Πηγή