Χαρίτσης: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους

Προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο της επερχόμενης ύφεσης, την οποία χαρακτηρίζει «τρομακτική», σημειώνει ότι «οι κυβερνητικές εκτιμήσεις διαρκώς χειροτερεύουν, ενώ τα μέτρα για την οικονομία παραμένουν τα ίδια»

«Η κυβερνητική αδράνεια και αποσπασματικότητα, οδηγεί νομοτελειακά σε λουκέτα, απολύσεις, περικοπές και εκμετάλλευση των εργαζομένων», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο newsique.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «εγκαταλείπει την μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για εμπαιγμό. Για αυτό και την τελευταία περίοδο πυκνώνουν οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων και επαγγελματιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο της επερχόμενης ύφεσης, την οποία χαρακτηρίζει «τρομακτική», σημειώνει ότι «οι κυβερνητικές εκτιμήσεις διαρκώς χειροτερεύουν, ενώ τα μέτρα για την οικονομία παραμένουν τα ίδια». Η Ελλάδα «εμφανίζεται εξαιρετικά ευάλωτη στη νέα αυτή δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο λόγω των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας μας, αλλά και εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία επιβράδυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και πριν την κρίση του κορονοϊού», τονίζοντας την ανάγκη για «ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», για «γενναία χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τώρα, με την αξιοποίηση των 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ, που είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους και στήριξη των νοικοκυριών», καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «αγνόησε επιδεικτικά τις προτάσεις» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι «η ολιγωρία της είναι καταστροφική».

Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας κατά την περίοδο του κορονοϊού», παρά «τα υποκριτικά χειροκροτήματα της κυβέρνησης», η οποία στην πράξη «δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, δεν έχει φροντίσει για ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα», αλλά αντίθετα «επιλέγει να σκορπά δεκάδες εκατ. ευρώ σε φίλους και ημέτερους και δεν δίνει δεκάρα για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης».

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με το «δόγμα της αστυνομικής ράβδου», όσον αφορά στην στάση της απέναντι στις συγκεντρώσεις πολιτών. «Ανοίγει τα σχολεία με βεβιασμένο τρόπο και δαιμονοποιεί τους μαθητές», αναφέρει, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε να μεριμνά – ειδικά σήμερα – για διασφάλιση περισσότερων δημόσιων χώρων και την ύπαρξη κλιμακίων ενημέρωσης».

Εξάλλου, τονίζει ότι «η απλή αναλογική αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία νέων συνθέσεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας», ώστε να δοθούν «πειστικές απαντήσεις στα τρία μεγάλα αιτήματα του καιρού μας: Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, θωράκιση της δημοκρατίας». Ωστόσο, σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών προειδοποιεί: «Το να στηθούν κάλπες εν μέσω πανδημίας αποτελεί πολιτική τυμβωρυχία. Αν όμως ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει να αποδράσει από τις ευθύνες του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό, προοδευτικό, αριστερό πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «μοίρασε 20 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο σε συνθήκες πρωτοφανούς αδιαφάνειας και με κριτήρια μικροκομματικής ιδιοτέλειας», ενώ σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ περί παραίτησης του προέδρου του ΕΣΡ τονίζει: «Όταν ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, δεν είναι δηλαδή σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του».

Πηγή