Σταϊκούρας: Οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά – Έχουμε τα αναγκαία καύσιμα

«Το κράτος ανέλαβε εμπροσθοβαρώς το βάρος της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, της οικονομίας, όπως είχε καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που απάντησε τη Δευτέρα (4/5) στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη μεσαία τάξη.

«Τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα των ωφελουμένων από το ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων της κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Σταϊκούρας δέχθηκε τα πυρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος για μια ακόμη φορά κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η δική της πολιτική ήταν αυτή που κατέστρεψε τη μεσαία τάξη με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να πει με σαφήνεια ποια πολιτική θα ακολουθήσει για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους επιστήμονες, λέγοντας ότι η καθαρή δημοσιονομική παρέμβαση της κυβέρνησης είναι 6 δισ. ευρώ. «Πείτε και σε αυτούς που θέλουν να μπουν στη μεσαία τάξη, στους χιλιάδες ανθρώπους με εποχιακή εργασία που τώρα δεν θα δουλέψουν, τι θα κάνουν ακριβώς. Πείτε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με πληρωμές και υποχρεώσεις. Μπορείτε να πείτε ποιο σχέδιο έχετε για τη μεσαία τάξη, αντί να μπερδεύετε πορτοκάλια με μήλα;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η κυβέρνηση να πει στη μεσαία τάξη, που τόσο την κορόϊδεψε, πώς θα περάσει στην ανάκαμψη, γιατί τώρα έχει ευθύνη για τα μεσαία στρώματα και γι΄αυτά που τους υποσχέθηκε».

«Εμένα δεν με χαρακτηρίζει ο ελιτισμός. Κοιτάζω την κοινωνία στα μάτια και συνομιλώ μαζί της», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδίασε και εφάρμοσε πολιτικές χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Ιδίως για το ζήτημα της μεσαίας τάξης, υπογράμμισε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μιλάει για τη μεσαία τάξη, αν και το 2018, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχε οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ. Οι δε μηδενικές δηλώσεις αυξήθηκαν το 2017, σε σχέση με το 2014, κατά 14%. «Είστε ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που στα χρόνια του μνημονίου περιέκοψε το αφορολόγητο και μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το δήθεν φιλόδοξο, ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», συνιστά επανάληψη του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά «η απάντηση της μεσαίας τάξης απέναντι στον ελιτισμό είναι η μετριοπάθεια».

«Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνεται στα 14 δισ. ευρώ. Αυτό το κόστος, μαζί με τις αναστολές όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 6 τουλάχιστον μήνες, οι οποίες έχουν ένα ταμειακό κόστος που υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες, ξεπερνά τα διαθέσιμα της χώρας. Και οδηγεί τη χώρα όχι μόνο στη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ουσιαστικά και σε ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε!», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εξακολουθεί να μοιράζει κάθε μέρα υποσχέσεις για στήριξη κλάδων με επιπλέον πόρους, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στις αρχικές προτάσεις του». Παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι ο κ. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του πολιτισμού πρότεινε ένα «γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού». Επισήμανε εξάλλου, ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε και μείωση της προκαταβολής φόρου, που επίσης δεν είναι στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει απτόητος.

«Υιοθετεί, δηλαδή, πλήρως τη λογική του ‘περάστε κόσμε’».

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε αυθαίρετη υπόθεση την άποψη ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τα ANFAs και τα SMPs, που διακρατεί το Ευρωσύστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, ως κυβέρνηση, είχε δεσμευθεί από το 2018, η καταβολή τους να γίνει σε δόσεις, έως τον Ιούνιο του 2022, και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία η ίδια μας έβαλε», παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας – και κατήγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «ούτε ξέρει τι έχει υπογράψει, ή σκόπιμα τα διαστρεβλώνει, ή τα αγνοεί».

Αναφερόμενος στα μέτρα που αποφασίστηκαν ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε ένα εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, που σε πλήρη εξέλιξή του θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ, με τις νέες πρόνοιες που θα προστεθούν και συνδέονται και με την αξιοποίηση διαθέσιμων και νέων ευρωπαϊκών ταμείων, για το σήμερα και το αύριο της οικονομίας. Γιατί η επανεκκίνησή της, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα».

«Παίρνουμε 24 δισ. ευρώ μέτρα για να περιορίσουμε μια ύφεση, η οποία εκτιμούμε ότι αρχικά θα κινηθεί από 10% έως 13% και με τα μέτρα αυτά θα φτάσουμε τελικά να είμαστε από 4,7% έως 8%. Η αρχική ύφεση 10% με 13,2% και με την παροχή των 24 δισ. ευρώ, από 4,7% μέχρι 9,8%», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Μετά την υγειονομική κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε σταδιακά, να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία στις αρχές του 2020. Για τον σκοπό αυτό έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία ‘καύσιμα’. Είναι ώρα ευθύνης, σύνεσης και σκληρής δουλειάς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε, και αυτή την μάχη!».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή