Κορονοϊός – Ο Χαρδαλιάς εξομολογείται: Η μάχη με την πανδημία και η αυστηρότητα στις ανακοινώσεις

Για την πανδημία του κορονοϊού και τις ευθύνες που έχει επωμιστεί ως προς την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, μίλησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Μιλώντας για την πορεία του μέχρι τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απέκτησε ως δήμαρχος Βύρωνα και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη συνέντευξή του μίλησε επίσης για την κριτική που δέχεται, ενώ παράλληλα απάντησε και για το αυστηρό ύφος με το οποίο παρουσιάζεται στην καθημερινή ενημέρωση. «Προσπαθώ να είμαι ευθύς, με τον ίδιο τρόπο που επικοινωνώ στην καθημερινότητά μου, έτσι με τον ίδιο τρόπο επικοινωνώ με τους συμπολίτες μου. Υπάρχει η ανάγκη να πω την αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Το θέμα δεν είναι το αυστηρό ύφος αλλά αν αυτά που λέμε έχουν φέρει αποτελέσματα», σημειώνει.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων

Ερωτώμενος για την επικείμενη σταδιακή άρση των περιορισμών στη χώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως «έχουμε στεγανοποιήσει τις εστίες μόλυνσης. Τον έχουμε περιορίσει τον ιό».

«Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνει βήμα βήμα. Θα γίνει σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά στα μέτρα που θα τρέξουν τον Μάιο και η δεύτερη που θα τρέξουν τον Ιούνιο. Αξία για όλους μας έχει η ανθρώπινη ζωή και η διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα βρεθεί εμβόλιο. «Θα πάμε βήμα βήμα προς μια νέα κανονικότητα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Θέλει 12 με 18 μήνες, ίσως και νωρίτερα. Όλοι μας θα πρέπει να κρατήσουμε ξεκάθαρους κανόνες υγιεινής. Η ζωή μας θα αλλάξει γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την επόμενη ημέρα, όπου θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας», επεσήμανε ο κ. Χαρδάλιας.

Φόβοι για νέο κύμα τον χειμώνα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αποκάλυψε επίσης ότι οι ειδικοί φοβούνται ένα νέο κύμα τον ερχόμενο χειμώνα και ότι αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας. «Μέλημά μας δεν είναι μόνο να σταματήσουμε την εξάπλωση της νόσου, αλλά να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές ώστε στο δεύτερο κύμα τον χειμώνα να είμαστε πιο έτοιμοι. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Υγείας, αλλά και επιχειρησιακά. Είμαστε έτοιμοι με μονάδες και δομές που δεν είχε η χώρα», είπε.

Ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων

Ερωτώμενος για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο Γ.Γ. της Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως «νομίζω πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Βέβαια, πολλοί επηρεάστηκαν, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

«Ανακοινώνω μέτρα που αποδείχθηκε ότι έπρεπε να παρθούν. Πέρα από τους οικονομικούς δείκτες δεν θέλαμε να έχουμε δείκτες νεκρών. Προφανώς η επόμενη ημέρα είναι μια δύσκολη μέρα. Ήδη στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει η συζήτηση με το λεγόμενο recover plan. Προφανής ο δρόμος είναι μακρύς με δύσκολες αποφάσεις. Νομίζω όμως πως με την εργατικότητα του διαθέτουμε σαν λαός, αλλά και με το σχέδιο της κυβέρνησης όλα θα πάνε καλά. Σε λίγους μήνες όλο αυτό θα είναι ένας εφιάλτης που ο καθένας από την πλευρά του θα προσπαθήσει να αφήσει πισω, σαν μια ανάμνηση που ήρθε όμως να μας διδάξει κάποια πράγματα», είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

Δείτε ΕΔΩ όλη τη συνέντευξη:

Η συνεργασία με Μητσοτάκη και Τσιόδρα

Ο Αντώνης Σρόιτερ δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον Νίκο Χαρδαλιά για την σχέση και την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Μιλώντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για επιτυχημένη ηγεσία, η οποία αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα των αποφάσεων του, όπως η λήψη αποφάσεων για τους περιορισμούς που ελήφθησαν νωρίς και έτσι η χώρα κατέγραψε χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πήραμε νωρίς τα μέτρα. Με εντολή του πρωθυπουργού, είχαμε έτοιμο μηχανισμό από τον Φεβρουάριο. Είχαμε μηχανισμό ιχνηλάτησης που ενεργοποιήθηκε από το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη».

Όσο για τη σχέση του με τον Σωτήρη Τσιόδρα, δήλωσε πως έχουν μια άριστη συνεργασία και πως ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας άριστος επαγγελματίας, με πλήρη γνώση του μεγέθους των ευθυνών του. «Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι ένας αληθινός άνθρωπος. Είναι αυτός που βλέπετε, ο κύριος καθηγητής. Μοναδικός και εξαιρετικά συναισθηματικός. Έχουμε βρει τη χημεία μας και μαζί σχεδιάζουμε πολλά ζητήματα. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και τη σοβαρότητα του λαού που αποδέχτηκε τα μέτρα», είπε ο υφυπουργός.

Η συνεννόηση με τις εκκλησιαστικές αρχές για την πανδημία

Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για τη σχέση του με τους ιεράρχες και τις σημαντικές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, ο υφυπουργός δήλωσε: «Είμαι βαθιά θρησκευόμενος. Στη δύσκολη ώρα, οι ιεράρχες πήραν τη δύσκολη απόφαση να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ιού».

Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «υπήρχαν οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και οι νόμοι του κράτους. Και την ίδια ώρα η αστυνομία βρισκόταν εκεί για να αντιμετωπίσει τους λίγους που νόμιζαν πως θα παραβιάσουν τους κανόνες και θα προσπαθούσαν να εισέλθουν σε ναούς».

Πηγή