Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή με φόντο τον κορονοϊό

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών πλέον επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού είναι το αντικείμενο της συζήτησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης (30/04) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που αφορά σε «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για το πλαίσιο μετάβασης στη… νέα κανονικότητα, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι έτοιμος να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση για τα εργασιακά και τη νέα πραγματικότητα που προδιαγράφεται στην οικονομία.

Εκτιμάται ότι οι τόνοι θα ανέβουν από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει λάβει η κυβέρνηση και τις επόμενες κινήσεις για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως το κυβερνητικό σχέδιο «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά».

«Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και την σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά θα καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και στοχεύει στην: επανεκκίνηση της οικονομίας, την λειτουργία του τουρισμού, στην παροχή κινήτρων για προσλήψεις και στην στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα προτείνει την κρατική επιδότηση εργασίας με κάλυψη εως και του 40% των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την κρίση.

Παράταση στην προστασία πρώτης κατοικίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία λήγει σήμερα. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η παράταση αυτή αφορά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είναι οριζόντια.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι σίγουρα θα υπάρξει μέριμνα για τους πιο ευάλωτους καθώς, «δεν γίνεται να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους εν μέσω μιας τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης».

Πηγή