«Σολομώντεια» λύση για να μπει στην ευρωβουλή η Κουντουρά για να μην χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία

Η πρόταση της κυβέρνησης για να μην χαθεί η πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Πως θα παραμείνουν βουλευτές μέχρι να κλείσουν οι κάλπες για την ευρωβουλή Κουντουρά και Δανέλλης. Μετά την Καθαρά Δευτέρα τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντά στην λύση για να αρθεί το ασυμβίβαστο του υποψήφιου ευρωβουλευτή και βουλευτή είναι η κυβέρνηση. Η λύση που εξετάζουν σε ότι αφορά την ρύθμιση για τους βουλευτές, που θέλουν να τεθούν στην κρίση του λαού για να διεκδικήσουν μια θέση στην ευρωβουλή και είναι μια λύση που φαίνεται να βολεύει όλους.

Αυτό λοιπόν που εξετάζουν στην κυβέρνηση, είναι οι βουλευτές να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα στην ευρωβουλή και να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα εφόσον εκλεγούν ευρωβουλευτές. Το ρεπορτάζ του newsit.gr επιβεβαίωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο 247.

Αυτή η ρύθμιση γίνεται με αφορμή την πρόθεση της κας Έλενας Κουντουρά να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής όπως και ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης. Όμως, μέχρι και αυτή την ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά για το αν οι δυο πολιτικοί θα είναι σίγουρα στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Με την υπάρχουσα νομοθεσία οι παραπάνω θα έπρεπε να παραιτηθούν από βουλευτές για να θέσουν υποψηφιότητα στην ευρωβουλή. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον να συμβεί καθώς έτσι η κυβέρνηση θα έχανε την κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών δεδομένου ότι πρώτος επιλαχών για τη θέση της υπουργού Τουρισμού είναι ο Δημήτρης Αργυρόπουλος ο οποίος παραμένει μέλος των ΑΝΕΛ και για τη βουλευτική έδρα του Σπύρου Δανέλλη στο Ηράκλειο περιμένει στη σειρά η Ελένη Μπρεδάκη – Μαρινέλλη από το Ποτάμι.

Η ρύθμιση αυτή βολεύει και τη ΝΔ καθώς πολλά στελέχη της όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Κατερίνα Μάρκου είναι σήμερα στην Βουλή αλλά θα είναι και υποψήφιοι για την ευρωβουλή.
Έτσι, οι πληροφορίες του newsit.gr λένε ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει την ρύθμιση που είχε φέρει στις 11 Απριλίου του 2014 και αφορούσε δυο βασικά θέματα, το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή και τον σταυρό αντί για την λίστα.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Σχολιάζοντας μάλιστα στελέχη του κόμματος τον χαρακτήρα που θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο καθώς πολλά ακούγονται για την συμμετοχή κορυφαίων υπουργών σε αυτό – και πιο συγκεκριμένα για εάν θα είναι υποψήφια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου- απαντούσαν σιβυλλικά «και ναι και όχι». Όπως έλεγαν έχει αποφασιστεί μεν η συμμετοχή κορυφαίων υπουργών σε αυτό χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί συγκεκριμένα η συμμετοχή της υπουργού Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος σε αυτό το θέμα είπε:

«Το κάλεσμα που απεύθυνε και ο Πρωθυπουργός προς αριστερές ανένταχτες δυνάμεις, προοδευτικές δυνάμεις, οικολογικές δυνάμεις, για τη διαμόρφωση αυτού που ονομάζεται αριστερός- προοδευτικός πόλος θα αποτυπωθεί και στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και νομίζω ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει, αλλιώς θα ήταν μια ρητορική χωρίς αντίκρισμα… Κάποια από τα ονόματα που έχουν προεξοφληθεί έχουν διατελέσει κατά καιρούς υπουργοί. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη».