Χαρίτσης: Το μήνυμα του υπουργείου Υγείας όπως θα έπρεπε να είναι

Κριτική ασκεί ο Αλέξης Χαρίτσης στην καμπάνια της κυβέρνησης για εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές.

Σε ανάρτησή του στο Facebook o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπορεί να βασίζεται κυρίως στην ατομική ευθύνη των πολιτών και τον εθελοντισμό. Να αναλάβει ΤΩΡΑ η Πολιτεία τις ευθύνες της για άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με γιατρούς, νοσηλευτές, προστατευτικό υλικό για το ιατρικό προσωπικό και επιτάξεις ιδιωτικών νοσοκομείων για αύξηση των ΜΕΘ».

Η ευθύνη της κυβέρνησης

Μιλώντας στον Τάκη Χατζή στον Alpha, o κ. Χαρίτσης τόνισε ότι: «Η ατομική ευθύνη είναι σημαντική, μεγαλύτερη όμως σημασία έχει η συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης να στηρίξει άμεσα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Είναι σημαντική την προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι Έλληνες πολίτες στην συντριπτική τους πλειονότητα έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική κοινότητα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί».

Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι: «Το 2015-2019 έγιναν στο ΕΣΥ 19.500 χιλιάδες προσλήψεις εκ των οποίων οι 6.500 αφορούσαν ιατρικό προσωπικό, ενώ 8.500 από τις συνολικές προσλήψεις ήταν μόνιμες». «Σκεφτείτε που θα βρισκόμασταν σήμερα διαφορετικά. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στη λογική αυτή.»

Ανέφερε επίσης: «Έχουμε δηλώσει εξαρχής ότι θα βάλουμε πλάτη σε ότι έχει να κάνει με τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία των δικών μας πρώην υπουργών και νυν Τομεαρχών Υγείας, κκ Ξανθού και Πολάκη, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κικίλια. Βάζουμε πλάτη στα δύσκολα αλλά πρέπει να επισημαίνουμε και τις ολιγωρίες στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. «Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.»

Καταλήγοντας, κάλεσε «μόλις περάσει η κρίση, να συζητήσει το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία για την ενίσχυση του ΕΣΥ». «Χαίρομαι που όλο και περισσότεροι συναινούν σε αυτή τη λογική να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας», είπε.


Πηγή