Βούτσης για την τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχουν πολλά σημεία που έγιναν λάθη

Ανοιχτός παραμένει ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες στην τραγωδία στο Μάτι, σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Αυτή η τραγωδία στοίχειωνε και θα στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία. Είναι σαφές πως πέραν των εντελώς ασύμμετρων καταστάσεων των καιρικών που επικράτησαν και καταστάσεις που υπήρχαν, όπως οι αυθαιρεσίες, ο τρόπος που τελικά επιχειρήθηκε να σταματήσει αυτή η τραγωδία όχι μόνο δεν ήταν ενδεδειγμένη αλλά είναι σαφές ότι είχε πάρα πολλά προβλήματα σε όλη την επιχειρησιακή του διαμόρφωση» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής διότι στο πόρισμα δεν αποτυπώνονται ευθύνες πολιτικών.

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έχουν αναληφθεί» τόνισε συμπληρώνοντας πως «ο έλεγχος για τις επιχειρησιακές ευθύνες παραμένει ανοιχτός. Δεν υπήρξε θέμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης για αυτές η οποία έγινε την ακριβώς επόμενη μέρα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο που έχει γίνει ποτέ».

Επέρριψε όμως ευθύνες στα σώματα που έχουν και την αρμοδιότητα.

«Υπήρχαν θέματα σοβαρά, διαχρονικά που ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έγκαιρα θα πρέπει να λειτουργούμε ώστε να μην γίνονται τέτοιες τραγωδίες. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έγιναν λάθη, λάθη εκτιμήσεων, μεγάλη ανεπάρκεια στην επικοινωνία ανάμεσα στις δυνάμεις, λάθος αποφάσεις» εξηγεί.

Αναφερόμενος στη Ρένα Δούρου, υποστήριξε πως «οι αρμοδιότητες για τις περιφέρειες αρχίζουν όταν υπάρχει κίνδυνος για περισσότερους του ενός δήμου. Η έγκαιρη εκκένωση της περιοχής μπορούσε να γίνει και βάση του πορίσματος, όπως διαβάζουμε, μόνο στην αρχή. Στις 19.00 δεν υπήρχε ούτε περιθώριο ούτε δυνατότητα».

Κατέληξε ανακοινώνοντας πως «μας έχει παραδοθεί και στη Βουλή το πόρισμα του κ. Γκόλντμαν το οποίο είναι αναλυτικό για μια νέα πολιτική προστασία. Τις προσεχείς εβδομάδες θα μπει στις επιτροπές έτσι ώστε το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας προληπτικά να μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες -στα όρια του ασύμμετρου- απειλές».

Πηγή